Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Microsoft paziņo, ka novērsis potenciālu Krievijas hakeru kiberuzbrukumu Senātam

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums Microsoft paziņojis, ka tam izdevies apturēt ar Kremli saistītā grupējuma Fancy Bear kiberuzbrukumu ASV parlamenta augšpalātai - Senātam - kā arī ar konservatīvajiem saistītām politiskajām grupām - domnīcai Hudson Institute un International Republican Institute, vēsta CNN.

Microsoft norādīja, ka ar tiesas lēmumu ieguvusi kontroli pār sešām tīmekļa vietnēm, kuras bija izveidojis hakeru grupējums. Minētās viltus vietnes bija veidotas ar tādiem domēniem, kas atgādina īstās vietnes, piemēram, "senate.group"un "adfs-senate.email", nolūkā apmuļķot konkrētu lietotāju loku un nozagt sensitīvu informāciju. Līdzīgā veidā imitētas domnīcu Hudson Institute un International Republican Institute vietnes, kurās amatus ieņem arī seši šobrīd amatā esoši senatori, kā arī bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs un bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks drošības jautājumos ģenerālis Herberts Makmāsters.

Microsoft tiesā argumentēja, ka hakeru izveidotie domēni apzināti veidoti līdzīgi vairākiem Microsoft nodrošinātiem pakalpojumiem (piemēram, Office 365 tiešsaistes pakalpojumam), lai maldinātu lietotājus un tādējādi izvilinātu paroles vai, piemēram, nosūtītu elektroniskās vēstules Senāta darbiniekiem, kuri tās viegli varētu sajaukt ar autentiskām un tādējādi sarakstē atklāt sensitīvu informāciju. Tiesa apmierināja IT giganta prasību par domēnu atsavināšanu. Pagaidām gan nav pierādījumu, ka minētās vietnes jau būtu izmantotas datu nelegālai iegūšanai, taču tāds risks pastāvējis.

"Mēs esam nobažījušies, ka šie un citi līdzīgi mēģinājumi rada drošības riskus plašam personu lokam, saistītam ar abām galvenajām ASV politiskajām partijām," norāda Microsoft. Jāatgādina, ka Fancy Bear tiek saistīts ar Krievijas iejaukšanos 2016. gadā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās, bet šogad novembrī amerikāņi pārvēlēs visus 435 Pārstāvju palātas kongresmeņus, tāpat arī 35 no 100 senatoriem.

Microsoft prezidents Breds Smits blogā informējis, ka divu gadu laikā kompānija pārņēmusi kontroli pār 12 apšaubāmiem domēniem un slēgusi kopumā 84 tīmekļa vietnes, kas saistītas ar grupējumu Fancy Bear.

Top komentāri

rekur
r
Microsoft ir varoņi. Pateicoties viņu varonīgai darbībai ASV ir nosargājusi savu neatkarību un nav pārtapusi par Krievijas koloniju. Putins jau parakstija rīkojumu par Žirinovska iecelšanu par ASV ģenerālgubernātoru. Trampu Putins gatavojās aizsūtīt pensijā. Nesanāca!
Ilona Kulda
I
Šis ir iemesls, kāpēc Latvijā vēl jāpagaida ar e-vēlēšanām
prieks
p
Microsoft arí pieder jevrejam. Jevreji ir pret Trampu. Jevreji ir par Krievijas likvidáciju, lai tikru pie vinju resursiem. Shís pretKrievijas histérijas ir nekas cits ká dusmas un bezspéks par nespéju piepildít savas nacionálás, oligarhiskás vélmes. Prieks par Kínu, Krieviju, Indiju, ka spéj nobremzét un brízhiem apslápét jevreju oligarhu vélmes!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits