Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Advokāts: ASV slepus gatavo apsūdzības WikiLeaks dibinātājam

ASV prokuratūra slepus gatavo apsūdzības tīmekļa medija WikiLeaks dibinātājam Džūljenam Asanžam par Savienoto Valstu diplomātisko telegrammu publiskošanu, trešdien pavēstīja Asanža advokāts Baltasars Garsons.

Garsons ir pārliecināts, ka zvērinātie jau sākuši izmeklēšanu gan pret Asanžu, gan viņa vadīto pretrunīgi vērtēto mediju. Advokāts par to pārliecinājies, uzklausot Bredlija Meninga prāvas lieciniekus. Jau vēstīts, ka Menings tiek tiesāts par liela daudzuma slepenu dokumentu nodošanu tīmekļa projektam WikiLeaks.

"Lieta [pret Asanžu] eksistē. Mēs lūgsim ASV varasiestādes mūs informēt, vai ir sākta lieta pret WikiLeaks, kas skar arī Džūljenu Asanžu," Madridē, tiekoties ar ārvalstu žurnālistiem, sacīja Garsons. "Es jums jau varu pavēstīt, ka viņi neatbildēs. Tā ir tiesa, ka šobrīd [ASV] nav oficiālu apsūdzību pret Džūljenu Asanžu, taču no savas pieredzes es varu teikt, ka apsūdzības iespējams izvirzīt nieka 24 stundās."

Jāatgādina, ka Austrālijas pilsonis Asanžs jau vairāk nekā divus mēnešus ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām izvarošanā un seksuāla rakstura uzbrukumā, ko viņam izvirzījušas divas stokholmietes.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ekvadora 16.augustā piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu. Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea pieļāvis iespēju, ka Asanžs varētu tikt nodots Lielbritānijas varasiestādēm, ja tiks saņemtas garantijas, ka viņš netiks izdots trešajām valstīm un viņam nedraudēs nāvessods. Kā trešdien apliecināja WikiLeaks vadītāja advokāts, Asanžs neiebilstu pret došanos uz Zviedriju, taču vēlas saņemt garantijas, ka netiks izdots ASV.

Arī pats Garsons Spānijā ir pretrunīgi vērtēts. Šā gada februārī par pretlikumīgu sarunu noklausīšanos viņam tika noteikts aizliegums turpmākos 11 gadus ieņemt tiesneša vai miertiesneša amatu. Garsons atklāja, ka WikiLeaks lietā strādā bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits