Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Amatpersona: Afganistānā notriektais ASV helikopters tika ievilināts talibu slazdos

Afganistānā notriektais ASV helikopters, kura avārijā dzīvību zaudēja 30 Savienoto Valstu speciālo uzdevumu vienības karavīri, tika ievilināts talibu slazdos, pirmdien paziņoja kāda Afganistānas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Ir gūts apstiprinājums, ka helikopters tika notriekts un tas bija talibu komandiera izveidots slazds," skaidroja amatpersona. Talibi atvilinājuši ASV spēku helikopteru, paziņojot, ka gaidāma talibu sanāksme.

Afganistānas valdība uzskata, ka "tā bija atriebība par [Al Qaeda līdera] Osamas bin Ladena nogalināšanu", atklāja amatpersona.

Taču talibu paziņojumā, kurā viņi uzņēmās atbildību par helikoptera notriekšanu, šāds uzbrukuma motīvs gan nav minēts.

"Talibi zināja, kādu maršrutu helikopters izvēlēsies," stāsta informācijas avots. "Tas ir vienīgais ceļš, tāpēc viņi ieņēma pozīcijas abās ielejas pusēs, un, kad helikopters tuvojās, uzbruka tam ar raķetēm un citiem moderniem ieročiem. Tas tika notriekts ar vairākiem šāvieniem."

Jāatgādina, ka helikopters CH-47 Chinook nogāzās piektdienas vakarā Starptautisko Drošības atbalsta spēku Afganistānā (ISAF) un afgāņu spēku kopīgās operācijas laikā Vardakas provincē, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Kabulas. Bojā gāja 38 cilvēki, tai skaitā 30 ASV īpašo spēku karavīri, viens tulks un septiņi afgāņi. Šis ir lielākais vienā incidentā bojāgājušo skaits Afganistānā dislocēto starptautisko spēku vidū kopš karadarbības sākuma 2001. gadā.

Zīmīgi, ka vairākums bojā gājušo amerikāņu ietilpa elitārajā īpašo uzdevumu vienībā "jūras roņi", kura piedalījās starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda vadītāja Osamas bin Ladena likvidācijā Pakistānā. Neviens no helikoptera katastrofā bojā gājušajiem amerikāņiem personiski gan nav piedalījies "terorista numur viens" iznīcināšanā, tomēr visi kareivji pārstāvēja vienību Team Six, daļa kuras kaujinieku likvidēja O. bin Ladenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits