Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV aizliedz importu no Ķīnas Sjiņdzjanas

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien parakstīja likumu, kas praktiski aizliedz jebkādu importu no Ķīnas Sjiņdzjanas uiguru autonomā rajona, , kur varasiestādes izvērš represijas pret uiguru minoritāti.

Likums, kura projektu pagājušajā nedēļā apstiprināja ASV Kongress, aizliedz visu preču importu no šī reģiona, ja uzņēmumi nesniedz pārbaudāmu pierādījumu, ka šo preču ražošanā nav izmantots piespiedu darbs.

Baidena parakstītais Uiguru piespiedu darba novēršanas likums ir īpaši vērsts pret trim precēm - kokvilnu, tomātiem un polisilikonu. Sjiņdzjana ir viens no galvenajiem kokvilnas ražošanas reģioniem pasaulē. Polisilikons ir materiāls, kuru izmanto saules paneļu ražošanai.

Apmēram 20% no apģērbiem, ko ASV katru gadu importē, sastāvā ir kokvilna no Sjiņdzjanas.

Likuma projektu 8.decembrī apstiprināja Pārstāvju palāta ar 428 balsīm pret vienu, bet pagājušajā nedēļā to vienbalsīgi apstiprināja Senāts.

Kongress nobalsoja par šo likuma projektu, neraugoties uz ASV uzņēmumu lobiju. Daudzi no šiem uzņēmumiem ir atkarīgi no piegādātājiem Ķīnā un jau sastapušies ar tirdzniecības traucējumiem, kurus izraisījusi Covid-19 pandēmija. 

Šis likums arī pieprasa ASV prezidentam noteikt sankcijas pret Ķīnas amatpersonām, kas ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem Sjiņdzjanā. 

Pēdējo gadu laikā vairāki simti uiguru, kazahu un hueju liecinājuši, ka viņi Sjiņdzjanā ieslodzīti internēto nometnēs valdības īstenotās etnisko minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņas ietvaros.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017.gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" pielīdzinājusi šīs represijas noziegumiem pret cilvēci. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits