Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV amatpersona: Protestos Irānā nogalināti vismaz 1000 cilvēku

Irānas drošības spēki protestu laikā varētu būt nogalinājuši vairāk nekā 1000 cilvēku, ceturtdien paziņojis ASV īpašais pārstāvis Irānas jautājumos Braiens Huks.

"Izskatās, ka režīms kopš protestu sākuma varētu būt noslepkavojis vairāk nekā 1000 Irānas pilsoņu," žurnālistiem sacīja Huks. Viņš atzina, ka informāciju ir grūti apstiprināt, bet piebilda: "Mēs skaidri zinām, ka tie ir daudzi, daudzi simti."

Huks pavēstīja, ka "daudzi tūkstoši" irāņu tikuši ievainoti un vismaz 7000 protestētāju ir aizturēti.

Protesti Irānā sākās 15.novembrī pēc valdības paziņojuma, ka benzīna cenas degvielas uzpildes stacijās tiek paaugstinātas vismaz par 50% un pārdodamās degvielas daudzums tiks normēts. Šie pasākumi tika pamatoti ar nepieciešamību nodrošināt pabalstus nabadzīgajiem.

Huks pauda viedokli, ka protestu nežēlīgā apspiešana parāda, ka režīmam ir jāpaļaujas uz brutālu spēku un tas zaudē tautas atbalstu. "Tā ir lielākā politiskā krīze, ar kādu režīms saskāries," paziņoja Huks.

Viņa minētie 1000 bojāgājušie ir krietni lielāks skaitlis nekā ziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International.

Organizācija ziņoja, ka protestu laikā miruši vismaz 208 cilvēki. Amnesty International norādīja, ka patiesais bojāgājušo skaits, visticamāk, ir daudz lielāks, bet uzsvēra, ka izsakās piesardzīgi, jo informāciju ir grūti apstiprināt.

Savienotās Valstis ir aicinājušas Irānas pilsoņus, kas spēj apiet režīma noteiktos ierobežojumus internetam, sūtīt attēlus un video ar protestiem.

Huks sacīja, ka ASV saņēmušas fotogrāfijas vai video no 32 000 cilvēku un savas aplēses balsta uz viņu sniegto informāciju, kā arī ziņojumiem no grupām ārpus Irānas.

Irāna ziņas pa lielo bojāgājušo skaitu nodēvējusi par meliem un līdz šim apstiprinājusi tikai piecus nāves gadījumus, no kuriem četri ir drošības spēku darbinieki, kurus esot nogalinājuši dumpinieki.

 

Top komentāri

Domāts ASV Vēstniecībai !
D
Pideru valsts ASV ne jums kāds ko prasīs UJOBAKU VALSTIJ ASV ! Lopi cik jūs nogalinājāt Lībijā ,Irākā vienu miljonu piecisimts tūkstošu cilvēku ,un jūs lopi vēk šeit žvankšķēsiet .
Yankees fuck off
Y
Amīšu pidor rokas nost no Irānas.Cik amīšu musari nigerus nošāva gada laikā tas ir svarīgi nahuj
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits