Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV apsveic Ukrainu ar neatkarīgas pareizticīgās baznīcas izveidošanu

ASV pirmdien apsveica Ukrainu ar neatkarīgas pareizticīgās baznīcas izveidošanu un reliģiskās autonomijas iegūšanu no Maskavas.

Valsts departaments nosūtījis apsveikumu Ukrainas pareizticīgās baznīcas metropolītam Epifānijam un baznīcas atdalīšanos no Maskavas pēc tās 300 gadu dominēšanas nosaucas par vēsturisku brīdi Ukrainai.

"ASV saglabā nelokāmu atbalstu Ukrainai un ciena reliģisko brīvību bez ārējas iejaukšanās," paziņoja Valsts departamenta preses pārstāvis Roberts Paladino. "Reliģiskās brīvības tiesības attiecas uz visiem ukraiņiem, tostarp tiem, kas izvēlēsies vai neizvēlēsies pievienoties jaunajai pareizticīgajai baznīcai."

Kā ziņots, sestdien Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca, un par tās vadītāju - Kijevas un visas Ukrainas metropolītu - ievēlēts Epifānijs.

"Paldies Dievam un paldies Ukrainai. Apsveicu visus ar Ukrainas autokefālās pareizticīgās baznīcas izveidošanu, kas tikko notika Svētajā Sofijā," pavēstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Pēc viņa teiktā, 2018.gada 15.decembris ieies Ukrainas vēsturē kā svēta diena, kad Ukraina galīgi ieguvusi neatkarību no Krievijas.

Ukrainas pareizticīgās baznīcas metropolīts Epifānijs 6.janvārī no Konstantinopoles patriarha Bartolomeja saņems dokumentus par Ukrainas baznīcas neatkarību.

Ekumēniskā patriarhāta patriarhs Bartolomejs pareizticīgās baznīcas līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp vienlīdzīgiem. Ekumēniskais patriarhāts oktobrī piekrita atzīt Ukrainas Pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

Ukrainā pastāv trīs lielas reliģiskas organizācijas, kas sevi uzskata par pareizticīgām baznīcām. Maskava divas no tām uzskata par šķeltniekiem.

Aprīlī Maskavas neatzītās baznīcas vērsās pie Konstantinopoles patriarha ar lūgumu atzīt Ukrainas baznīcas neatkarību. Šo lūgumu atbalstīja Ukrainas prezidents un parlaments.

Jaunajā baznīcas struktūrā iekļausies abu Maskavas neatzīto baznīcu locekļi, kā arī Maskavas patriarhāta garīdznieki, kas vēlēsies tai pievienoties.

 

Top komentāri

Diemžēl
D
Ne visai precīzi. Tagad Ukrainas baznīca ir pakļauta Turcijas pilsonim Stambulas metropolītam.
realitāte
r
Šo Deņisenko (tagad it kā Dumenko) pseidobaznīcu veido no Kristus Baznīcas izslegti ļautiņi, kuriem garīdznieka kārta ir atņemta un kuriem uzlikts Baznīcas lāsts. Lielākajai daļai pat pirmā hirotonioja ir nelikumīga, Baznīcas terminoloģijā - nekanoniska, jo kanoni Baznīca ir tas pats, kas likumi valstī. Tapat pie mums varētu Vējonis sasaukt no Baznīcas padzītus mācītajus un uztais īt savu viltusbaznīcu, taču viņam pietiek prata to nedarīt.
Jā, diemžēl
J
tie ir reāli fakti par čekista ar kļičku Antonovs darbību Pareizticīgajā Baznīcā. Turcijas pilsonis Bartolomejs gribēja tikt no viņa vaļā, jo pārak odioza figūra, Bet deņisenko (Antonovs) vienalga iebīdīja savējo jaunās viltusbaznīcas galvu. vai tiešām dēls, nav zināms, jo testu neviens netaisīs, bet lietas būtību tas nemaina: jauno "patstāvīgo"viltusbaznīcu atkal vadīs čekists, lai arī diriģēs no aizkulisēm:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits