Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ASV cenšas sev saglabāt Kirgizstānas bāzi arī pēc 2014.gada

Vašingtonai turpinot centienus panākt, ka tā var izmantot gaisa spēku bāzi Kirgizstānā arī pēc 2014.gada, otrdien šajā Vidusāzijas valstī ieradies ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta. Viņš sacīja, ka runās ar Kirgizstānas līderiem par bāzes "svarīgumu". "Es vēlos viņiem pateikties un nodrošināt, ka mūsu attiecības turpināsies arī nākotnē," apliecināja ministrs.

Kirgizstānai tas ir "ļoti bīstami", ka tās teritorijā atrodas ASV armijas bāze, vēl decembrī sacīja Kirgizstānas prezidents Almazbeks Atambajevs, draudot, ka amerikāņiem bāze būs jāpamet, kad 2014.gadā beigsies pašreizējais nomas līgums.

"Mēs uzskatām, ka varētu būtu zināmas ilgtermiņa manevra iespējas, tāpēc mēs neko neizslēdzam," apliecināja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Ir būtiski, ka mēs viņiem un viņu jaunajam prezidentam to uzsveram, ka tas mums ir ļoti svarīgi."

ASV administrācija cer pārliecināt Kirgizstānu, skaidrojot, ka Rietumu militāro operāciju atbalstīšana Afganistānā ir pašas Kirgizstānas interesēs, jo līdz ar to tiek sekmēta stabilitāte reģionā, norādīja amatpersona.

Kirgizstāna ir vienīgā valsts pasaulē, kur atrodas gan ASV, gan Krievijas armijas bāzes. Maskava iepriekš vēlējās panākt ASV bāzes slēgšanu, taču Biškeka 2009.gadā galu galā piekrita to paturēt, kad Vašingtona piedāvāja vairāk nekā trīs reizes palielināt nomas maksu. Tagad ASV Kirgizstānai par bāzi maksā 60 miljonus dolāru (30 miljonus latu) gadā iepriekšējo 17 miljonu vietā.

NATO izstrādājusi stratēģiju visa sava kontingenta izvešanai no Afganistānas līdz 2014.gada beigām, taču Kirgizstānā izvietotā bāze ir nozīmīgs tranzīta punkts, ņemot vērā pašreizējo saspīlējumu ASV un Pakistānas attiecībās.

Pagājušajā mēnesī Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs sacīja, ka ASV varētu uzbrukumā Irānai izmantot savu gaisa spēku bāzi Kirgizstānā. "Nevar izslēgt, ka šis objekts var tikt izmantots potenciālajā konfliktā ar Irānu," žurnālistiem norādīja amatpersona. "Mēs ceram, ka šāds apokaliptisks scenārijs netiks īstenots."

Lai Kirgizstānas gaisa spēku bāzi varētu izmantot kā platformu, no kuras īstenot uzbrukumu Irānai, Vašingtonas un Biškekas starpā noslēgtais nomas līgums būtu "jāmaina vai drīzāk - jāpārkāpj", sacīja Lukaševičs.

"Vašingtonas paziņojumi, kuros netiek izslēgts Irānas kodolkrīzes militārs atrisinājums, Vidusāzijas reģionā rada nopietnas bažas," apliecināja amatpersona. "Satraukums ir ne tikai Kirgizstānā, kur izraisījušās debates par Irānas atmaksas trieciena risku, bet arī citās Vidusāzijas valstīs."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits