Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

ASV CIP slepenais ierocis - mūsdienīgās cilvēku mednieces

Par Osamas bin Ladena likvidācijas operācijas panākumiem ASV CIP lielā mērā var pateikties savam analītiķim – sievietei, kas zināma ar vārdu Džena, raksta izdevums Newsweek, atsaucoties uz viena no operācijas dalībnieku nesen izdotajiem memuāriem.

Tieši Džena pārliecināja īpašo uzdevumu vienību, ka O. bin Ladens patiešām dzīvo mājā netālu no militārās akadēmijas Pakistānas pilsētas Abotabadā. „Pirms uzbrukuma viņa sniedza daudz informācijas par to, kas gaida kaujiniekus: līdz pat tādām detaļām, kā jautājums par to, uz kuru pusi atveras durvis - uz iekšpusi vai ārpusi,” teikts rakstā.

Kādreiz sievietes CIP varēja rēķināties tikai ar stenogrāfistes amatu, labākajā gadījumā – ar vidēja līmeņa analītiķes posteni, turpina izdevums, norādot, ka Džena ir jauna veida virsnieks. Viņas specializācija angliski saucas targeter: analītiķis, kurš, caurskatot neskaidrus bezpilota lidaparātu izdarītos fotouzņēmumus un dažādus izlūkošanas datus, nosaka precīzas teroristu, narkotiku tirgoņu vai ieroču kontrabandistu atrašanās vietas. „Resors ir novedis līdz pilnībai „mūsdienu zinātniskās cilvēku medību metodes”, sagatavojot veselu paaudzi Dženai līdzīgu targeteru,” raksta izdevums. Šie analītiķi gandrīz vienmēr fokusējas uz viena cilvēka vai vienas organizācijas izsekošanu. Pēc bijušā CIP direktora vietnieka operatīvās darbības jautājumos Hosē Rodrigesa vārdiem, pēdējos gados vairākums targeteru ir sievietes.

Arī Maiks Šojers, pirmais Alec Station – CIP nodaļas, kuras sākotnējais uzdevums bija Al Qaeda izsekošana, vadītājs paziņojis, ka pirmās pēc 11. septembra augstu stāvošu Al Qaeda biedru apcietināšanas ir viņa līdzstrādnieču – analītiķu tiešs nopelns. „Ja vien es varētu piekārt pie durvīm uzrakstu: „Vīriešus darbā nepieņem”, es to izdarītu,” izteicies M. Šojers.

Viena no pēdējā laika pašām slavenākajām targeterēm ir Dženifera Metjūza, kura vadīja CIP aģentu grupu, kas izsekoja augstu stāvošu Al Qaeda biedru Abu Zubaidu. Dž. Metjūza gāja bojā, kad Jordānijas ārsts, kas uzdevās par CIP aģentu, atnāca ar viņu parunāt un uzspridzināja sevi, norāda Newsweek.

Kā sieviešu darbu CIP uztver viņu ģimenes? Analītiķe Džina Beneta, piecu bērnu māte, paziņojusi Newsweek, ka sievietēm nepavisam nav jāizvēlas: vai nu ģimene, vai karjera CIP. „Ne tikai mans vīrs pilnībā piekrīt faktam, ka mans darbs ir mans aicinājums, bet arī bērni saprot, cik svarīgi ir kalpot augstam mērķim,” izteikusies Dž, Beneta. Savukārt virkne CIP amatpersonu norādījusi izdevumam, ka targetera darbs ļauj sievietēm pildīt svarīgus uzdevumus, vienlaikus dzīvojot Vašingtonas apkaimē, un neupurējot ģimenes intereses.

Kāpēc targeteru vidū ir vairāk sieviešu, nekā vīriešu? „Man šķiet, ka sievietes ir sliecīgas veltīt vairāk uzmanības detaļām, bet šajā darbā tieši tam ir ļoti liela nozīme,” uzskata Mērija Margareta Grehema, viena no pirmajām sievietēm, kas ieņēmusi CIP augstu, tieši ar spiegošanu saistītu amatu. Savukārt Dž. Beneta izdevumam atbild ar joku: „Neatlaidīga sieviete vienmēr iekaro savu iemīļoto vīrieti.” Vienlaikus oficiālais CIP pārstāvis Prestons Holsons norādījis, ka targetera talanti nav atkarīgi no dzimuma: „Ir nepieciešamas radošā domāšana, pacietība, neatlaidīgums un prasme pārliecināt citus.”

Newsweek atgādina, ka darbā, kas saistīts ar spiegošanu, pieņemt sievietes CIP sāka tikai 1970. gados. M. Grehema uz CIP atnāca 1979. gadā, kad viņai bija maģistres diploms sovetoloģijā un pieredze darbā ASV vēstniecībā Maskavā ... kā auklei. Tomēr situācija mainījās ļoti lēnām – pēc M. Grehemas vārdiem, ja sievietes arī virzījās pa CIP karjeras kāpnēm, tad gandrīz tikai amatos kadru daļās vai grāmatvedībā.

1986. gadā CIP darbinieču grupa iesniedza tiesā kopēju prasību, vainojot resoru sistemātiskā diskriminācijā. 1995. gadā CIP noslēdza ar prasītājām mierizlīgumu un izmaksāja viņām 940 tūkstošus ASV dolāru. Tieši šis brīdis, kā norāda M. Grehema, kļuva par lūzuma punktu un situācija kardināli mainījās. Šodien, kā norāda izdevums, sievietes ieņem jau 40% augstāko vadošo amatu ASV CIP struktūrās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits