Laika ziņas
Šodien
Migla

ASV CIP tur aizdomās informācijas par 11. septembra teroristiem slēpšanā (video)

Bijušais ASV prezidenta padomnieks jautājumos par cīņu ar terorismu Ričards Klārks (Richard Clarke) apsūdzējis iepriekšējo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadību tīšā informācijas slēpšanā par diviem teroristiem, kuri pēc tam kļuva par 2001. gada 11. septembra terora aktu izpildītājiem. Atbilstoši R. Klārka paziņojumam, kas sniegts vienā no intervijām, CIP slēpusi plānus padarīt teroristus par saviem aģentiem, vēsta interneta portāls lenta.ru.

Intervija ar iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā bijušo padomnieku notikusi vēl 2009. gada oktobrī, tomēr internetā tā parādījās tikai 2011. gada 11. augustā. Kā vēsta The Daily Beast, šī intervija kļūs par daļu no dokumentālās filmas, kas veltīta terora aktu Ņujorkā un Vašingtonā desmitgadei. Filmas pamatā būs autoru mēģinājumi saprast, vai amerikāņu slepenie dienesti varēja novērst teroristu uzbrukumu.

Atbilstoši R. Klārka versijai, CIP speciāli nav paziņojis nedz viņam, nedz ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbiniekiem par Al Qaeda biedru Navafa al Hazmi (Nawaf al-Hazmi) un Halida al Midhara (Khalid al-Mihdhar), kuri 2000. gadā apmetās Kalifornijas štatā, ierašanos ASV. Kā skaita bijušais Dž. Buša padomnieks, CIP bažījusies, ka ja informāciju par teroristu ierašanos ASV saņems FIB, pēdējais nekavējoties pieprasīs viņu tūlītēju aizturēšanu, šādi sagraujot pašas CIP plānus. Rīkojumu nedalīties ar ziņām par teroristu ierašanos ASV, pēc bijušā ierēdņa domām, visticamāk, devis toreizējais CIP direktors Džordžs Tenets.

2001. gada augustā CIP tomēr nodeva FIB un citām par valsts drošību atbildīgajām amatpersonām ierobežotu informāciju par al Hazmi un al Midharu, tomēr šo ziņu saturs nav ļāvis laicīgi atrast abus teroristus, paziņoja R. Klārks. Viņaprāt, CIP paziņoja par teroristiem tikai tad, kad neizdevās tos savervēt. Tajā pašā laikā, paziņojot, ka pati tikko ieguvusi informāciju par abiem arābiem, CIP centusies nodrošināties pret iespējamām sankcijām par ziņu par teroristiem slēpšanu.

R. Klārks sarunā arī asi kritizē gan Dž. Tenetu, gan divus citus augsti stāvošus CIP darbiniekus, kuri, viņaprāt, tāpat bijuši atbildīgi par izveidojušos situāciju - CIP pretterorisma centra bijušo vadītāju Koferu Bleku (Cofer Black) un bijušo nodaļas Osamas bin Ladena atrašanai vadītāju Ričardu Blī (Richard Blee).

Sarunas ar žurnālistiem gaitā R. Klārks uzsvēra, ka visi viņa izteiktie pieņēmumi ir balstīti uz minējumiem, un ka viņš nav spējīgs piešķirt neapgāžamus pierādījumus par savas versijas patiesumu.

Filmas veidotājiem izdevās arī sazināties ar Dž. Tenetu, kuram tika lūgts komentēt R. Klārka apgalvojumus. Atbildes vietā Dž. Tenets kopīgi ar K. Bleku un R. Blī nosūtīja rakstisku paziņojumu, kurā bijušā prezidenta padomnieka apsūdzība nosaukta par "neapdomātu un pilnībā kļūdainu". Pēc paziņojuma autoru vārdiem, nekādas pavēles par informācijas par teroristiem slēpšanu nekad nav bijis, tāpat CIP nekad nav mēģinājusi savervēt abus minētos kaujiniekus. Savukārt citiem slepenajiem dienestiem par viņu ierašanos valstī pārvalde nav paziņojusi neadekvāta viņu radītās bīstamības novērtējuma dēļ. No jebkādiem citiem komentāriem Dž. Tenets un viņa bijušie padotie kategoriski atsacījās.

Navafa al Hazmi un Halida al Midhara vārdi jau agrāk vairākkārt izskanējuši presē sakarā ar CIP darbību izmeklēšanu. Tā 2002. gadā kļuva zināms, ko CIP izsekojusi abus teroristus vēl 2000. gadā, un tika uzdots jautājums par iemesliem, kādēļ CIP pienācīgi nereaģēja uz viņu ierašanos ASV.

2001. gada 11. septembrī abi kaujinieki atradās pasažieru lidmašīnā, kura tika novirzīta uz Pentagona ēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits