Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV diplomātiskās attiecības ar Kubu varētu atjaunot jūlija sākumā

ASV par diplomātisko attiecību atjaunošanu ar Kubu un par savstarpēju vēstniecību atvēršanu varētu paziņot jūlija sākumā, piektdien pavēstīja avoti Savienoto Valstu administrācijā, kas informēti par šo jautājumu.

Abas puses cer galīgo vienošanos panākt līdz jūlija pirmajai nedēļai, un neilgi pēc tam varētu notikt ASV valsts sekretāra Džona Kerija vizīte Havanā, kuras laikā pašreizējā ASV interešu pārstāvniecības nodaļa pie Šveices diplomātiskās misijas tiktu pasludināta par pilntiesīgu Savienoto Valstu vēstniecību, pavēstīja avoti.

ASV prezidents Baraks Obama un viņa kubiešu kolēģis Rauls Kastro par nodomu normalizēt abu valstu attiecības paziņoja decembrī. Abpusējās sarunās kopš tā laika atrisināti gandrīz visi jautājumi par diplomātisko attiecību atjaunošanu, un atlikušos iespējams atrisināt tuvākajā laikā, sarunā ar aģentūru "Reuters" piebilda avoti.

Konkrētu datumu oficiālajai vēstniecības atvēršanai pagaidām nav iespējams nosaukt, jo 31.maijā Kerijs nelaimes gadījumā Francijā lauza kāju. Viņa dienaskārtību šobrīd noslogo arī kodolsarunas ar Irānu, kurās līdz 30.jūnijam jāpanāk galīgā vienošanās.

Avoti norāda, ka administrācija gatavojas divu tuvāko nedēļu laikā informēt Kongresu par nodomu atvērt vēstniecību Havanā. Saskaņā ar likumu Valsts departamentam likumdevēji par jaunas vēstniecības atvēršanu jāinformē vismaz 15 dienas iepriekš.

Sagaidāms, ka Kubas komunistiskā valdība savas vēstniecības atklāšanu Vašingtonā sinhronizēs ar ASV rīcību. Pagaidām gan nav skaidrs, kad varētu tikt nozīmēti arī abu valstu vēstnieki.

Gatavojoties ASV vēstniecības atvēršanai, Kubas varasiestādes jau trešdien pie Savienoto Valstu pašreizējās pārstāvniecības ēkas uzstādīja augstu karogmastu, taču karoga pacelšana tajā gaidāma tikai oficiālās vēstniecības atklāšanas ceremonijas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits