Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ASV draud deportēt vācu ģimenes

ASV dzīvojošo vāciešu vidū satraukumu izsaukusi iespējamā to ģimeņu deportācija, kas saviem bērniem skolas vietā izvēlējušās mājmācību. Vācijā mājmācība nav atļauta, tādēļ atsevišķas ģimenes, kas ļoti vēlas saviem spēkiem mācīt bērnus, izvēlējušās emigrēt. Tagad vāciešu Romeiku ģimenei draud deportācija no ASV, jo tiesa noraidīja tās prasību pēc politiskā patvēruma, uzsverot, ka mājmācības aizliegums dzimtenē nav pamatots iemesls, lai ģimeni uzskatītu par vajāšanas upuri, raksta laikraksts Diena.

Romeiku ģimene iesniegusi apelācijas prasību ASV Augstākajā tiesā, kas ir pēdējā cerība izbēgt no deportācijas. Septiņu bērnu vecāki Uve un Hanalore Romeiki pirms pāris gadiem pārcēlās uz Tenesī štatu ASV, lai bērniem nodrošinātu mājmācību.

Vācijā bērni sākotnēji dažus gadus gājuši skolā, taču ģimeni nav apmierinājusi mācību kvalitāte, turklāt bērniem skolā saasinājušās veselības problēmas. "Mūsu meitu piemeklēja galvassāpes un vēdergraizes, mainījās dēla personība. Pēc tam kad sākām mājmācību, šie simptomi pazuda," raidsabiedrībai BBC uzsvēra tēvs.

Pret mājmācību asi iebilda Vācijas amatpersonas, un ģimenei soda naudās nācās šķirties no aptuveni 10 tūkstošiem dolāru (5,2 tūkstoši latu). Tā kā vecāki atteicās sūtīt bērnus skolā, varasiestādes izņēma atvases no ģimenes.

Ar ASV bāzētās Mājmācības juridiskās aizsardzības asociācijas (HDLA) palīdzību ģimene emigrēja uz Ameriku, taču tagad to draud deportēt. "Mēs tiekam vajāti, gluži tāpat kā citas mājmācības ģimenes Vācijā," sacīja tēvs. "Vecākiem jābūt tiesībām izvēlēties saviem bērniem piemērotāko izglītību."

"ASV vajadzētu dod patvērumu tiem, kas tiek vajāti savu reliģisko uzskatu dēļ" uzsvēra HDLA priekšsēdētājs Maikls Feriss un norādīja, ka Romeiku ģimene ir evaņģēliskie kristieši un mājmācība palīdzot uzturēt ģimenes reliģiskās vērtības. "Vācijā īstenotā mājmācības ģimeņu vajāšana pārkāpj apņemšanos ievērot cilvēktiesību standartus, un tam jādara gals," M. Ferisu citēja laikraksts The Christian Post.

Plašāk lasiet rakstā Draud deportēt vācu ģimenes piektdienas, 8.novembra, laikraksta Diena 8.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits