Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ASV firma atsauc zābakus ar svastikas nospiedumu

ASV Kalifornijas štatā bāzēta firma, kas pārdod apavus, ir atsaukusi militāra stila zābaku modeli pēc kāda klienta konstatēta fakta, ka šo zābaku zoles atstāj nospiedumus svastikas izskatā.

Firma Conal International Trading Inc. šonedēļ izņēma no apgrozības zābakus Polar Fox un atvainojās pēc tam, kad vietnes Reddit lietotājs pirmdien publicēja nospieduma attēlu, kas strauji izplatījās.

"Mēs gribētu patiesi atvainoties mūsu klientiem un visiem, kurus aizskāris zābaku atstātais svastikas nospiedums," teikts firmas paziņojumā.

"Šis dizains nebija ar nolūku un tas bija mūsu ražotāju Ķīnā pieļauta kļūda," paskaidroja Conal International Trading Inc..

Firma piebilda, ka tā "neveicina nekāda veida naidu vai diskrimināciju".

Acīgais vīrietis, kurš Reddit publicēja šo attēlu, tam pievienoja parakstu: "Bija apstāklis, kuru es neredzēju, pasūtot savus jaunos darba zābakus."

Fotogrāfija tika apskatīta vairāk nekā trīs miljonus reižu un izpelnījās daudz lietotāju komentāru, tostarp ar vārdu spēlēm.

"Man arī tie patīk, tie tiešām ievieto mani mein kampfort (manā komforta) zonā," rakstīja viens no viņiem. Cits komentēja, ka šie zābaki ir "Heily recommended (ļoti ieteicami)".

"Labi, lai iesoļotu Polijā," atzīmēja cits Reddit lietotājs.

Šie zābaki tika pārdoti interneta veikalā Amazon, kas ceturtdien izņēma tos no piedāvāto preču saraksta.

Ebreju organizācija Jewish Anti-Defamation League paziņoja, ka sazinājusies ar firmu pēc tam, kad uzzinājusi par šiem zābakiem, un tikusi informēta par to, ka šie zābaki ražoti Āzijā "kultūrā, kas uzskata svastiku par budistu simbolu".

Svastika, kas tulkojumā no sanskrita valodas nozīmē labklājību, tika plaši izmantota kā veiksmes simbols, pirms to piesavinājās vācu nacionālsociālisti.

"[Jewish Anti-Defamation] League firmai atgādināja, ka svastika kalpo par viszīmīgāko baltā pārākuma un antisemītisma simbolu, un ka šī simbola izmantošana uz zābaka gan tīši, gan netīši ir dziļi aizskaroša," teikts organizācijas paziņojumā.

Ir atzīmēta arī cita šo zābaku nejauša asociācija ar nacistisko Vāciju – to nosaukums Polar Fox (Polārlapsa) ir tāds pats kā Otrā pasaules kara militārai operācijai Polarfuchs, kurā Vācijas un Somijas karavīri atkaroja Padomju Savienībai Sallas rajonu Lapzemē.

 

Top komentāri

MM
M
Gan jau šādiem apaviem atradīsies citi interesenti.
Dacia
D
Varētu sūtīt uz Latviju. Tīri tautiski iskatās!
trusis nejaukais
t
manupraat rietumi nebuutu tik kategoriski pret simboliem ja tie naak no citas kultuuras bet zhiidu uzspiestaa vainas apzinja ir pataisiijusi lielu dalju par bezmugurkauliniekiem un idiotiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits