Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

ASV izskata iespējas noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Gruziju

Amerikas Savienotās Valstis un Gruzija izskata iespējās noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu, pēc 30. janvāra tikšanās Baltajā namā ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, vēsta aģentūra Reuters.

Pēc B. Obamas vārdiem, tikšanās ar Gruzijas prezidentu laikā tika pārspriesta noturīgu divpusējo attiecību tālākas nostiprināšanās „ceļi starp abām valstīm”, tajā skaitā arī līguma par brīvo tirdzniecību noslēgšanas iespēja.

Līgumu par brīvo tirdzniecību (Free Trade Agreement), kurus ASV var noslēgt ar kādu vienu valsti vai vairāku valstu grupu, galvenais mērķis ir tirdzniecības barjeru starp līgumu noslēgušajām valstīm atcelšanas un investīciju piesaistes vienkāršošana. Līguma nosacījumi tiek apspriesti ar katru valsti individuāli. Vairākumā gadījumu ASV noslēgtie līgumi par brīvo tirdzniecību balstās uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) nolikumu.

Par iespēju noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Gruziju, kā atzīmē Reuters, B. Obama paziņoja tikai dažas dienas pēc tam, kad uzrunā ASV Kongresam bija aicinājis nostiprināt tirdzniecības attiecības ar Krieviju. B. Obamas administrācija līdz 2012. gada beigām plāno panākt, lai Kongress atceltu tā dēvētos Džeksona-Venika labojumus, kas ierobežo tirdzniecību starp Krieviju un ASV.

Pašlaik līgumi par brīvo tirdzniecību ir noslēgti starp ASV un 17 valstīm. Vēl ar trim valstīm – Dienvidkoreju, Panamu un Kolumbiju – ASV risina sarunas par šādu līgumu noslēgšanu. Bez tam ar valstu grupu, kuras sastāvā ietilpst Austrālija, Bruneja, Vjetnama, Malaizija, Jaunzēlande, Peru, Singapūra un Čīle, tiek apspriests reģionālais līgums par brīvo tirdzniecību.

Jāpiebilst, ka tikšanās M. Saakašvili laikā ASV prezidents arī paziņoja, ka abas valstis turpinās sadarbību drošības sfērā, gan nesniedzot nekādu plašāku informāciju. Bez tam B. Obama paziņoja, ka ASV „arī turpmāk atbalstīs Gruzijas centienus kļūt par NATO dalībvalsti”.

Jāpiebilst, ka lai arī B. Obama un M. Saakašvili līdz šim bija tikušies jau vairākkārt, tomēr šī bija pirmā reize, kad Gruzijas prezidents tika uzņemts Baltajā namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits