Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV izvirzītas apsūdzības diviem Gilena izdošanas lobētājiem

ASV diviem vīriešiem ir izvirzītas apsūdzības sazvērestībā un citos federālos noziegumos par viņu centieniem panākt ASV dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetullas Gilena izdošanu Turcijai, liecina pirmdien atslepenoti tiesas dokumenti.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdība apsūdz 77 gadus veco Gilenu 2016.gada neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā un pieprasa viņa izdošanu. Gilens šīs apsūdzības noliedz.

ASV pilsonis Bidžans Rafīkjans un Turcijas un Nīderlandes dubultpilsonis Kamils Ekims Alptekins tiek apsūdzēti sazvērestībā ar mērķi darboties kā ārvalsts aģentiem, neinformējot par to ASV iestādes, un melošanā par savām darbībām.

Rafīkjans, kurš pirmoreiz stājās tiesas priekšā pirmdien ASV apgabaltiesā Virdžīnijas štata Aleksandrijas pilsētā, ir bijis biznesa partneris Maiklam Flinnam, kurš neilgu laiku bija ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks.

Apsūdzība tika atslepenota dienu pirms tam, kad Flinnam paredzēts piespriest sodu par melošanu federālajām iestādēm.

Flinns var izkļūt sveikā bez cietumsoda, jo viņš ir sadarbojies ar īpašā prokurora Roberta Millera vadīto izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Apsūdzības rakstā apgalvots, ka Rafīkjans un Flinns izveidojuši uzņēmumu Flynn Intel Group, balstoties uz Flinna "erudīciju nacionālās drošības jomā", savukārt Alptekins kontrolējis citu uzņēmumu Nīderlandē.

66 gadus vecais Rafīkjans un 41 gadu vecais Alptekins sazvērējušies "diskreditēt un deleģitimizēt [Gilenu] politiķu un sabiedrības acīs, un galu galā nodrošināt [viņa] izdošanu", teikts apsūdzības rakstā.

Rafīkjans tika atbrīvots pret drošības naudu, bet Alptekins, kurš ir Turcijas iedzīvotājs, nebija klāt tiesas sēdē.

Gilena atbalstītāji paziņoja, ka šī lieta "parāda, cik tālu Erdoana valdība ies ASV likumu pārkāpšanā".

ASV Tieslietu ministrija pavēstīja, ka Rafīkjans un Alptekins mēģināja slēpt to, ka viņa darbību vada Turcijas valdība.

Turcijas amatpersonas valdības līmenī apstiprināja budžetu šim projektam, un Alptekins informēja šīs Turcijas amatpersonas par darba gaitu un nodeva šo amatpersonu norādījumus Rafīkjanam, Flinnam un citiem, teikts Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Rafīkjanam notiesāšanas gadījumā draud cietumsods līdz 15 gadiem. Alptekinam, kurš apsūdzēts arī četros punktos par melošanu Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB), draud cietumsods līdz 35 gadiem.

Top komentāri

Domāts ASV Vēstniecībai
D
JŪSU VALSTS ASV IR NOZIEDZNIEKU VALSTS KURA DRĪZUMĀ KRITĪS,JO AR TERORISMU,UN CITU VALSTS IZLAUPĪŠANU NEVIENS ILGI NAV NOTURĒJIES .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits