Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ASV Jūras karaspēki gatavojas iedarbināt eksperimentālo trīsdimensiju drukas darbnīcu

ASV Jūras karaspēki (JKS) paziņojuši, ka šogad Norfolkā sāks darboties trīsdimensiju drukas eksperimentālais centrs. Jaunā tehnoloģija piesaistījusi militārpersonu uzmanību ar ātrām un lētām iespējām izgatavot unikālas metālliešanas formas un kuģu modeļus hidrodinamiskajiem pētījumiem, vēsta Defense News.

Par vienu no trīsdimensiju drukas galvenajām priekšrocībām ASV JKS speciālisti nodēvējuši iespēju atdarināt dažādas detaļas, kuras vairāk netiek ražotas rūpnieciski un tādēļ nav iegādājamas. Izdevums norāda, ka ASV Gaisa karaspēka inženieri jau izmanto trīsdimensiju druku, lai izgatavo metālliešanas formas retu rezerves daļu ražošanai, bet militārie mediķi pasūta lielu skaitu specifisku detaļu protēzēm. Pēc projekta vadītāja Bena Kolmana vārdiem, jau pēc diviem līdz trim gadiem, ASV JKS trīsdimensiju drukas darbnīcas var tikt izvietotas daudzās galvenajās militārajās bāzēs, bet perspektīvā trīsdimensiju printeri atradīsies tieši uz kuģiem.

Par galvenajiem iemesliem, kādēļ pieņemts lēmums īstenot šādu programmu, B. Kolmans nosaucis zemās izmaksas, iespējas operatīvi mainīt detaļu shēmas atbilstoši pasūtītāja vēlmēm un noliktavās noslogojuma samazināšanu – liela daudzuma dažādu rezerves daļu vietā būs nepieciešams uzglabāt tikai to izgatavošanai nepieciešamos materiālus. Jau šī gada novembrī ASV JKS plāno iedarbināt pirmos trīsdimensiju printerus, bet līdz decembrim iecerēts nodrošināt gumiju starpliku izgatavošanu, kuru, kā apgalvo B. Kolmans, pastāvīgi trūkst inženieriem.

Eksperimenti, kuru mērķis ir praksē pārbaudīt jaunās tehnoloģijas iespējas, notiks Norfolkā un Sandiego. Pētījuma gaitā speciālistiem nākas atrisināt virkni problēmu, kas saistītas ar metodes pielāgošanu apstākļiem flotē. Piemēram, esošās trīsdimensiju drukas no metāliem iekārtas ir jāpadara kompaktākas un japielāgotā darbam uz kuģiem. Tāpat jāsamazina detaļu no dažiem atsevišķiem materiāliem izgatavošanas izmaksas un jāatrisina virkne juridiska rakstura problēmu, jo daudzu JKS svarīgu detaļu atveidošana var pārkāpt patentu likumdošanu, norāda Defense News.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits