Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

ASV kritizē Maskavas vienaldzību par Vāclava Havela nāvi

Ietekmīgais amerikāņu kongresmenis Kriss Smits asi kritizējis Krievijas augstāko vadību par to, ka tā ignorējusi Čehijas eksprezidenta Vāclava Havela nāvi. Līdzīga reakcija sekojusi arī no Čehijas politologu un sabiedrības puses, kuras īpašu sašutumu izraisa fakts, ka, ignorējot V. Havela nāvi, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izteicis līdzjūtību Phenjanai sakarā ar Ziemelkorejas līdera Kima Čenira nāvi, raksta ietekmīgais Krievijas laikraksts Kommersant.

Savu viedokli par Maskavas reakciju uz Čehijas eksprezidenta nāvi ASV Kongresa Helsinku komisijas līdzpriekšsēdētājs Kriss Smits izteica intervijā radiostacijai Amerikas Balss. „Pat ASV vienmēr izteica līdzjūtību PSRS sakarā ar tās līderu nāvi, neraugoties uz asu pretīmstāvēšanu ar Maskavu. Es personiski parakstījos līdzjūtību grāmatā Padomju vēstniecībā sakarā ar Čerņenko un citu līderu nāvi, jo ticu cieņai pret individuālu personību, pat ja jūs ar viņu esat, kā mēdz teikt, „uz nažiem”,” paziņoja K. Smits.

Jāpiebilst, ka pirms tam amerikāņu kongresmenis nokritizēja arī ASV valdību par to, ka tā nav izteikusi līdzjūtību Ziemeļkorejai sakarā ar tās līdera Kima Čenira nāvi.

Kommersant norāda, ka laikā, kad vairākums pasaules līderu izteikuši līdzjūtības Čehijai un mirušā Vāclava Havela ģimenei, Krievijas vadošās amatpersonas saglabā klusēšanu. Līdzjūtību valsts vārdā izteicis vienīgi Krievijas vēstnieks Prāgā Sergejs Kiseļevs. Tāpat uz piektdien paredzētajām V. Havela bērēm personiski plāno ierasties virkne daudzu valstu politisko līderu, ieskaitot Francijas prezidentu un ASV valsts sekretāri, taču Krieviju bērēs pārstāvēs tikai augstākais pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins.

Laikraksts piebilst, ka tāda Maskavas uzvedība izsaukusi sašutumu arī Čehijā. Tā speciālu paziņojumu izplatījis ietekmīgais Čehija analītiskais centrs Informācijas Institūts. „Krievijas valdošajai elitei ir jāsaprot, ka čehi, kā neatkarīga nācija, nevar samierināties ar faktu, ka viņi [Krievijas vadītāji] atdeva prioritāti Ziemeļkorejas diktatoram Kimam Čeniram, nevis “humānās pasaules” līderim Vāclavam Havelam,” teikts paziņojumā, norādot uz to, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs bija viens no nedaudzajiem pasaules līderiem, kuri izteica līdzjūtību Phenjanai sakarā ar Kima Čenira nāvi.

„Atšķirībā no Ziemeļkorejas līdera ... Vāclavs Havels nekad nav bijs draudzīgi noskaņots pret tagadējo Krievijas vadību. Tā savā pēdējā publikācijā Krievijas laikrakstā Novaja Gazeta viņš paziņoja, ka „Krievijas sabiedrība cīnās ar pašu ļaunāko no visām zināmajām postkomunisma formām – ar vecu stereotipu un jaunas biznesa-mafiozas vides īpašu kombināciju”, piebilst Kommersant.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits