Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ASV likumdevēji atsauc aizliegumu palestīniešiem paredzētajai palīdzībai

ASV likumdevēji atsaukuši aizliegumu palestīniešu pašpārvaldei paredzēto teju 200 miljonu dolāru (100 miljonu latu) pārskaitīšanai, pirmdien apliecināja amatpersonas. Šī summa iepriekš tika bloķēta, reaģējot uz palestīniešu centieniem iestāties ANO.

ASV finansējumu Kongress nobloķēja 18.augustā, sacīja Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētājas Ileanas Rosas-Lehtinenas biroja pārstāvis.

Vēstulē, kas 2.septembrī nosūtīta ASV Starptautiskās attīstības aģentūrai, ietekmīgā kongresmene atsaukusi iebildumus pret pirmo 50 miljonu dolāru pārskaitījumu.

Otrs 148 miljonu dolāru pārskaitījums, kas paredzēts palestīniešu policijai, tika atbloķēts nesen, kad komisija bija saņēmusi garantijas par tā izlietojumu, kā arī apliecinājumus, cik tas ir svarīgs ASV nacionālajai drošībai.

Tomēr Rosas-Lehtinenas preses pārstāvis pirmdien sacīja, ka komisija joprojām bloķē 192 miljonus dolāru, kas paredzēti infrastruktūras projektiem Gazas joslā un Rietumkrastā.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone vēl 27.oktobrī aicināja Kongresu saglabāt finansējumu palestīniešu pašpārvaldei un brīdināja, ka pretējā gadījumā radušos tukšumu aizpildīs grupējums "Hamas", kas pārvalda Gazas joslu.

31.oktobrī Palestīna tika uzņemta UNESCO, un uzreiz pēc tam ASV paziņoja, ka pārtrauc šīs ANO struktūras finansēšanu.

ASV 90.gados pieņemti divi likumi, ar kuriem aizliegta tādu ANO struktūru finansēšana, kurās Palestīna uzņemta par pilntiesīgu locekli.

Palestīnas uzņemšana bijusi "priekšlaicīga", un šādi tiek apdraudēti starptautiskās sabiedrības centieni panākt tiešu izraēliešu un palestīniešu miera sarunu atsākšanu, toreiz skaidroja ASV Valsts departamenta preses pārstāve.

ASV vadītās Izraēlas un palestīniešu miera sarunas izjuka pirms gada, kad Izraēla atsāka kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās teritorijās. Palestīniešu vadība skaidroja, ka, turpinoties Izraēlas kolonizācijas politikai, šīm miera sarunām neredz jēgu.

Izraēla un tās tuvākā sabiedrotā ASV nosoda palestīniešu apņemšanos panākt, ka Palestīna tiek atzīta par ANO dalībvalsti, norādot, ka konflikts atrisināms vienīgi divpusējās sarunās.

Lūgumu par Palestīnas uzņemšanu ANO palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass starptautiskajā organizācijā iesniedza 23.septembrī.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kā tiek ziņots, esot piedāvājis iesaldēt būvniecību kolonistu apmetnēs, tomēr palestīnieši norāda, ka šī iecere attiektos tikai uz nelielu apmetņu celtniecības daļu Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē, vienlaikus viņi uzstāj, ka nekas mazāk par pilnīgu būvniecības apturēšanu nav pieņemami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits