Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ASV lūdz Vācijas palīdzību drošības garantēšanai Hormuza šaurumā

ASV lūgušas Vāciju pievienoties Francijai un Lielbritānijai, lai uzturētu drošību Hormuza šaurumā un cīnītos pret Irānas agresiju, paziņojusi ASV vēstniecība Berlīnē.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā deva rīkojumu savai karaflotei pavadīt britu kuģus cauri Hormuza šaurumam, reaģējot uz britu tankkuģa Stena Impero sagrābšanu.

Irānas Revolucionārā gvarde 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba Stena Impero ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, ka Stena Impero kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā. Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

Stena Impero sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa Grace 1 arestu. Kuģi, kam ir Panamas karogs, britu jūras spēki aizturēja 4.jūlijā saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

"Mēs esam oficiāli lūguši Vāciju pievienoties Francijai un Lielbritānijai, lai garantētu drošību Hormuza šaurumā un cīnītos pret Irānas agresiju," paziņoja ASV vēstniecība Berlīnē.

"Vācijas valdības locekļi skaidri izteikušies, ka kuģošanas brīvība būtu jāaizsargā (..). Mūsu jautājums ir, kurš to aizsargās?" piebilda vēstniecības preses pārstāve.

Spriedze ASV un Irānas starpā pieauga pēc Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa lēmuma pagājušajā gadā izstāties no Teherānas un pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās un atjaunot sankcijas pret Irānu.

ASV un Saūda Arābija apsūdzējušas Irānu vairākos uzbrukumos tankkuģiem Persijas līcī jūnijā, ko Irāna noliedz.

Irāna jūnijā notrieca ASV armijas bezpilota lidaparātu. Tramps pēc tam paziņoja, ka pēdējā mirklī izlēmis neveikt atbildes gaisa uzlidojumus, jo bojāgājušo skaits būtu pārāk liels.

Berlīne līdz šim nav atbalstījusi Trampa stratēģiju izdarīt maksimālu spiedienu uz Irānu, un Vācijā audzi politiķi bažījas, ka jebkura jūras spēku misija, sevišķi ASV vadībā, var paaugstināt konflikta risku un ievilkt Eiropas lielvaras karā.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā paziņoja par plāniem izveidot Eiropas vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī, bet vēlāk ierosināja, ka misijā būtu jāpiedalās arī ASV.

Top komentāri

Iciks
I
Lai taču palīdz Izraēla ! Tai ir vareni bruņoties spēki.
Rītdienas cerība
R
ASV lūdz Vācijas palīdzību drošības garantēšanai Irbes šaurumā..
Edvins Eglitis
Tur but miers un drosiba ja ASV un sabiedrotie (UK loti uzticigi partneri) nerikot kartejas provokacijas. sis ir ASV Modus Opaerandi strategija ka iesakt karus. Kapec Irana rikotos neatbildigi AR SAVIEM KUGIEM, TIRGOSANA PARNETA NAFTU un vispar risket savu valsts labklajibu sava krastaa??? Cui Bono??? Kam nak tas provikacijas par labu? Tikai ASV. ASV loti velas karot ar Iranu. Lidz sim Irana ir vieniga arabu un izlamu valsts ( citos vardos Izzraelas ienaidnieks) ko ASV nav iznicinajusi vai neitralizejusi. ASV ka kakjis pacietigi gaida pareizo bridi uzlekt pelitei (Irana) Bush doctrine (George Jr.) isumaa... ASV ir tiesibas uzsakt karu un iznicinat jebkuru valsti kas IR VAI KADREIZ VARETU BUT drauds ASV. T.sk Krievija. ASV patik karot, ta ir vinu arpoltika. ASV uzskausi 115 karus kops 1945.g. Tiesa domajiet Irana provice ASV??? Pasaules medija galveno kart kontrolee CTziiionisti, gruti ar to propabandu sacencties
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits