Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV pārtrauc finansēt ANO palestīniešu bēgļu aģentūru

ASV pārtrauc finansējuma piešķiršanu ANO palestīniešu bēgļu aģentūrai (UNRWA), jo ir atzinusi šo organizāciju par "nelabojami kļūdainu", piektdien paziņoja ASV Valsts departaments.

"[ASV] administrācija ir rūpīgi izskatījusi šo jautājumu un noteikusi, ka ASV nepiešķirs papildu līdzekļus UNRWA," paziņoja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

Nedēļu pirms tam ASV paziņoja par divpusējās palīdzības samazināšanu projektiem Jordānas rietumkrastā un Gazas joslā vairāk nekā 200 miljonu dolāru apmērā.

ASV nodrošināja apmēram 30% no UNRWA kopējā budžeta un pieprasīja reformēt šīs aģentūras darbību. Valsts departamenta rakstiskā paziņojumā teikts, ka ASV "vairs nepiešķirs tālāku finansējumu šai nelabojami kļūdainajai operācijai."

ASV lēmums nozīmē, ka aģentūra šogad nesaņems plānotu finansiālu atbalstu 290 miljonu ASV dolāru apmērā.

Finansējuma pārtraukšana notiek laikā, kad ASV prezidents Donalds Tramps un viņa palīgi Tuvo Austrumu jautājumos Džareds Kušners un Džeisons Grīnblats gatavojas nākt klajā ar miera plānu Izraēlai un palestīniešiem. Tas var pastiprināt palestīniešu aizdomas, ka Vašingtona izmanto humānās palīdzības finansējumu kā sviru spiediena izdarīšanai.

Palestīnas pašpārvalde ir bijusi atklāti naidīga pret visiem Trampa administrācijas priekšlikumiem, apsūdzot to proizraēliskā neobjektivitātē, īpaši pēc tam, kad Tramps decembrī atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un maijā pārcēla uz turieni ASV vēstniecību no Telavivas. Pēc Trampa paziņojuma par Jeruzalemi Palestīnas pašpārvalde pārtrauca kontaktus ar ASV.

ASV 2017.gadā piešķīra UNRWA humānajai palīdzībai un projektiem 355 miljonus dolāru, un līdzīgu finansējumu bija paredzēts piešķirt šogad. Trampa administrācija janvārī piešķīra aģentūrai 60 miljonus dolāru, bet apturēja vēl 65 miljonu dolāru piešķiršanu.

"Kad mēs janvārī piešķīrām ASV finansējumu 60 miljonu dolāru apmērā, mēs likām saprast, ka ASV vairs nav gatavas segt ļoti nesamērīgo daļu no UNRWA tēriņu sloga, ko mēs bijām uzņēmušies daudzus gadus. Vairākas valstis, tai skaitā Jordānija, Ēģipte, Zviedrija, Katara un Apvienotie Arābu Emirāti, ir parādījušas līdera lomu šīs problēmas risināšanā, bet kopējā starptautiskā atbilde nav bijusi pietiekama," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Paziņojumā tika kritizēts UNRWA "fundamentālais biznesa modelis un fiskālā prakse", kā arī "labuma guvēju kopiena, kas bezgalīgi un eksponenciāli paplašinās".

Top komentāri

Hamas
H
Ļoti pareizi dara. Nauda, ko ASV dod regulāri nonāk Hamas teroristu rokās, un Hamas administrācija ir korumpēta. Ielikt fotogrāfijas ar bērniem aiz žoga, tas ir lēts mēdiju triks. Ja ES ir tik dāsna, lai dod tad šo naudu arī Latvijas bērniem, kas ir nabadzīgās ģimenēs vai bezvecāku internātskolās
hmm
h
Ja šo pasākumu no paša sākuma neviens nebūtu finansējis, tad jau 50 gadus šie arābi mierīgi dzīvotu citās arābu valstīs un problēma būtu atrisinājusies pati no sevis. Bet kāds bija iedomājies, ka šie arābi nav arābi, izdomājis neeksistējušu etnosu un izraisījis vardarbību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits