Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV pastiprinās stratēģisko sadarbību ar Kazahstānu un Centrālāzijas reģionu

ASV pastiprinās stratēģisko partnerību ar Kazahstānu, veidojot ciešāku ekonomisko sadarbību ar Kazahstānu un pārējām Centrālāzijas reģiona valstīm, savas pirmās oficiālās vizītes laikā Kazahstānā paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

“Vēlos uzsvērt, ka stratēģiskā partnerība starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Kazahstānu piedzīvo ļoti strauju attīstību. Kopš 1991. gada decembra, kad ASV kā pirmā valsts atzina Kazahstānas neatkarību, ASV ir stingri apņēmušās atbalstīt Kazahstānas un visa reģiona valstu suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību” pauda E. Blinkens. Viņš arī uzsvēra, ka ASV uzņēmēji jau sākotnēji bija vieni no pirmajiem, kas investēja Kazahstānā, ieguldījumiem kopš 1991. gada pārsniedzot 50 miljardus ASV dolāru.

Tāpat vizītes laikā E. Blinkens paziņoja par papildus 25 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Vidusāzijas valstu Ekonomiskās noturības iniciatīvai, kas kopumā tagad veidos 50 miljonus ASV dolāru. Šīs palīdzības uzdevums ir plašāka reģionālās ekonomikas attīstīšana, jaunu eksporta tirgu izveide un privātā sektora investīciju piesaiste. Iniciatīva Vidusāzijas valstīm palīdzēs mazināt Krievijas agresijas sekas, iegūstot jaunus sadarbības partnerus un veicinot reģiona valstu ekonomiku diversifikāciju.

Arī Kazahstānas ārlietu ministrs Muhtars Tleuberdi uzsvēra, ka sadarbība ar ASV attīstās pastiprinātas stratēģiskās partnerības garā. Ar jaunu spēku ir aktivizējies politiskais dialogs, strauji pieaug ekonomiskā sadarbība un investīcijas. Savstarpējais tirdzniecības apgrozījums starp Kazahstānu un ASV 2022. gadā pārsniedza 3 miljardus ASV dolāru, kas ir pieaugums par 37,2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. ASV ir viens no lielākajiem investoriem Kazahstānas ekonomikā un kopējais ASV tiešo investīciju apjoms Kazahstānā pārsniedz 62 miljardus ASV dolāru. Pie tam 2022. gada pirmajos trīs ceturkšņos ASV investīciju pieplūdums palielinājās par 58,8%, salīdzinājumā ar 2021. gada pirmajiem trīs ceturkšņiem. Kazahstānā jau ir aptuveni 590 ASV uzņēmumi  ar ASV kapitāla un šobrīd var novērot pieaugošu interesi no ASV kompāniju puses par Kazahstānas tirgu.

M. Tileuberdi piebilda, ka Kazahstānas un ASV vadības ir izveidojušas regulāru konsultāciju mehānismu, lai izvairītos no negatīvām sekām Kazahstānas ekonomikai un novērstu iespējamās sekundārās sankcijas. “Abās pusēs esam iecēluši nacionālos koordinatorus, kas regulāri savstarpēji sazinās. Mēs esam pateicīgi ASV, ka laikus tiekam informēti par iespējamiem sekundāro sankciju piemērošanas gadījumiem. Pateicoties tam, šobrīd nevienu Kazahstānas uzņēmumu un nevienu Kazahstānas nozari nav skārušas sekundāras sankcijas,” sacīja M. Tileuberdi.

E. Blinkens izteica atbalstu Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva pagājušajā martā izsludinātajai reformu programmu. “Ar nepacietību gaidām konkrētus programmas īstenošanas soļus, paplašinot sabiedrības līdzdalību politiskajos procesos, palielinot valdības atbildību, ierobežojot korupciju, ieviešot prezidenta termiņa ierobežojumus un aizsargājot cilvēktiesības. Šīs reformas ir svarīgs iemesls, kāpēc ārvalstu investori, tostarp no ASV,  ir gatavi paplašināt sadarbību ar Kazahstānu,” sacīja E. Blinkens.

Tāpat E. Blinkens izteica pateicību Kazahstānai par Ukrainai sniegto humāno palīdzību – pārtikas, apģērba, zāļu un citas humānās palīdzības piegādēm, tostarp iekārtojot “neuzvaramības teltis” Kijevā un Bučā, kur ukraiņiem ir iespējams sasildīties un rast atelpu no kara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits