Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ASV pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma ieceļ vēstnieku Baltkrievijā

ASV pirmdien iecēla pirmo vēstnieku Baltkrievijā pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, mēģinot novirzīt tuvo Krievijas sabiedroto Baltkrieviju Rietumu virzienā.

ASV vēstnieka amatam Minskā prezidents Donalds Tramps izraudzījās karjeras diplomāti Džūliju Fišeri - augstāko Valsts departamenta amatpersonu Eiropā, kas ir strādājusi Maskavā. 

Fišere iecelšana par vēstnieci ir jāapstiprina ASV Senātam. Lai gan viņas izraudzīšana šim amatam nav izraisījusi pretestību, vēl nav zināms, kad Senāts rīkosies, jo senatori uzturas ārpus Vašingtonas jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ un vēlāk iesaistīsies vēlēšanu kampaņā.

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko 2008.gadā izraidīja ASV vēstnieku pēc tam, kad toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša juniora administrācija noteica sankcijas pret Baltkrievijas prezidentu, viņa sabiedrotajiem un valsts naftas kompāniju pēc vēlēšanām, kuras tika uzskatītas par negodīgām, un represijām pret demonstrantiem.

Par abu valstu attiecību uzlabošanos liecināja ASV valsts sekretāra Maika Pompeo februāra vizīte Minskā un viņa tikšanās ar Lukašenko. Tā bija pirmā ASV diplomātiskā dienesta vadītāja vizīte Baltkrievijā kopš 1994.gada.

Pompeo sacīja, ka ASV nemēģina iedzīt ķīli starp Minsku un Maskavu, bet grib palīdzēt Baltkrievijai būt suverēnai. Viņš arī piedāvāja ASV naftas eksportu uz Baltkrieviju, kura bija iesaistīta naftas cenu karā ar Krieviju.  

Neilgi pēc Pompeo vizītes Lukašenko apmeklēja Krieviju un sacīja, ka tās prezidents Vladimirs Putins mudinājis viņu uz Baltkrievijas pievienošanos Krievijai apmaiņā pret lētiem energoresursiem. 

ASV un Baltkrievija principā vienojās apmainīties ar vēstniekiem pēc tam, kad Minsku pērn apmeklēja galvenais ASV karjeras diplomāts Deivids Heils un toreizējais Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons.

Boltons, kuram ir stingra nostāja pret Krieviju, bija tiecies uzlabot ASV attiecības ar Krievijas kaimiņvalstīm, tai skaitā Baltkrieviju un Ukrainu.

Tramps par spīti savas administrācijas centieniem ir paudis apbrīnu par Putinu un ir bijis sevišķi kritiski noskaņots pret Ukrainu. Trampa spiediens uz Ukrainas prezidentu noveda pie viņa impīčmenta procesa. 

Top komentāri

Ādolfs Cisumaiss-Maišelis
Ā
Ja kādai valstij ir vēstnieks nacistiskā Krievijā, kāpēc lai nebūtu Pūķina apdraudētā Belarusā?
Latvju puika
L
Cerams Minskas Maidans - Baltkrievu tautas Pašcieņas revolūcija būs jau drīz !
Baltu dūre
B
Nožēlojama bijusī tauta ar okupantu valodu, karogu un ģērboni. Pat "prezidents" ir krievu iecelts vietvaldis... Pārkrievoti ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits