Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

ASV pieņemas spēkā dusmas par lēno viesuļvētras Sendija seku likvidēšanu

ASV ziemeļaustrumos nedēļu pēc postošās viesuļvētras Sendija ap divarpus miljoniem cilvēku elektrības pārrāvuma dēļ aizvien slīgst tumsā, un iedzīvotāju vidū aug dusmas par lēno vētras seku likvidēšanas procesu.

ASV prezidents Baraks Obama uzsvēra, ka galvenā prioritāte ir atjaunot elektrības piegādi un siltumapgādi, ņemot vērā, ka pēdējās dienās, pazeminoties gaisa temperatūrai, kļūst aizvien aukstāks. Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs mudināja iedzīvotājus, kas palikuši bez elektrības un siltuma, doties uz speciāli izveidotajām patversmēm. «Es zinu, ka cilvēki dažreiz nevēlas izmantot piedāvāto palīdzību. Taču aukstums ir tiešām bīstams,» mēru citēja ziņu aģentūra AP.

Pilsētā izdalīts ap 25 tūkstošiem segu tiem iedzīvotājiem, kuri atteikušies pamest savas aukstās mājas. Vētras smagāk skartajos - Ņujorkas un Ņūdžersijas - štatos patversmēs apmetušies vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku.

Ļaudis pulcējas garās rindās pēc degvielas, kas kļuvusi par deficīta preci. Amatpersonas brīdinājušas, ka krājumu atjaunošana prasīs vairākas dienas. Lai gan daļai degvielas uzpildes staciju degvielas krājumi ir, elektrības pārrāvuma dēļ nestrādā sūkņi. «Te ir haoss,» sūdzējās Kriss Deimons, kurš trīsarpus stundu gaidīja rindā, lai saņemtu zemessargu dalīto bezmaksas degvielu.

Sendijas nestā postaža apdraud arī otrdien gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas. Vētrā cietušajiem domas par to, kas būs valsts prezidents, atvirzījušās otrajā plānā. «Es sevišķi par to nedomāju,» ziņu aģentūrai Reuters atzina pensionārs Frenks Kerols. Viņš plānojis piedalīties vēlēšanās, taču šaubās, vai tuvākais iecirknis būs atvērts.

Daļa iecirkņu ir applūdināti, citviet trūkst elektrības. «Bez elektrības būs ļoti sarežģīti izmantot elektroniskās balsošanas mašīnas,» ziņu aģentūrai Bloomberg sacīja demokrātu vēlēšanu komisārs Viljams Biamonte. Ņūdžersijā evakuētajiem ļaus balsot elektroniski, izmantojot e-pastu. Ņujorkā uzstādīs speciālas teltis balsošanai.

Pēc riska modelēšanas uzņēmuma Eqecat aprēķiniem, viesuļvētras seku likvidēšana prasīs līdz 40 miljardiem dolāru (21,68 miljardi latu), tas krietni pārsniedz sākotnējās 20 miljardu dolāru prognozes.

Sendija ASV prasījusi vismaz 106 cilvēku dzīvības, no tām 40 - Ņujorkas pilsētā. Pirms tam vētra, plosoties Karību jūras baseinā, laupīja dzīvību 69 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits