Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

ASV pieprasa sodīt Irānu par Saūda Arābijas vēstnieka atentāta plānu

ASV trešdien mudināja pasauli spert konkrētus soļus pret Irānu, to sodot par Saūda Arābijas Vašingtonas vēstnieka atentāta plānu, kurā esot bijusi iejaukta Teherāna.

Savukārt pati Irāna apsūdzējusi ASV, ka tās safabricējušas apsūdzības, lai laikā, kad spēkā pieņemas protesti pret Volstrītu, novērstu sabiedrības uzmanību no pašmāju ekonomikas likstām. Tostarp arī vairāki eksperti pauduši šaubas, vai atentāta plānošanā tiešām bijusi iejaukta Irānas vadība.

ASV diplomāti ANO sākuši konsultācijas aiz slēgtām durvīm, bet valsts sekretāre Hilarija Klintone tostarp cenšas gūt atbalstu jauniem soļiem pret Irānu, kaut arī patlaban vēl nav skaidrs, tieši kādi tie varētu būt.

ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas irāņu lidsabiedrībai Mahan Air, kas Tuvo Austrumu reģionā pārvadājot Irānas armijas elites vienību - Revolūcijas gvardu - biedrus.

"Mēs aicinām citas valstis mums pievienoties starptautiskā miera un drošības apdraudējuma nosodījumā," sacīja Klintone. "Šis pārdrošais solis apdraud starptautiskās normas un starptautisko sistēmu. Irānai par savu rīcību ir jāatbild."

ASV varasiestādes izvirzījušas apsūdzības diviem irāņiem, kuri plānojuši nogalināt Saūda Arābijas vēstnieku Savienotajās Valstīs, otrdien pavēstīja Vašingtonas administrācijas pārstāvji.

Kā informēja ASV Tieslietu ministrija, apsūdzības izvirzītas 56 gadus vecajam Mansoram Arbabsiaram, kuram ir gan Irānas, gan ASV pilsonība, kā arī Irānas Revolucionārās gvardes īpašo uzdevumu vienībā "Quds" dienošajam Holam Šakuri. Ar uzbrukuma plānošanu saistīti "Irānas valdības elementi", uzskata izmeklētāji.

Tikmēr Teherāna otrdien jau paguvusi ANO nosūtīt sūdzību vēstuli saistībā ar Vašingtonas apsūdzībām. "Irāna kategoriski un visstingrākajā mērā nosoda šos Savienoto Valstu varasiestāžu kaunpilnos apgalvojumus un pauž nožēlu par šādu rīcību", kas ir "labi pārdomāts ļauns plāns, kurš ir saskaņā ar [ASV īstenoto] pret Irānu vērto politiku", ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam un Drošības padomei nosūtītajā vēstulē norāda Irānas vēstnieks ANO Mohamads Hazaje.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits