Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV pusaudzim izvirza apsūdzības par "mēģinājumu pievienoties" Islāma valstij

ASV pusaudzim, kurš vēlējies pievienoties Sīrijas un Irākas džihādistu grupējumam Islāma valsts un Čikāgas lidostā tika arestēts, izvirzītas oficiālas apsūdzības, piektdien pavēstīja federālā prokuratūra.

19 gadus vecajam Mohammedam Hamzam Hanam izvirzītas apsūdzības par "mēģinājumu sniegt materiālu palīdzību ārvalstu teroristu organizācijai". Ja viņa vaina tiks pierādīta tiesā, viņam draud līdz 15 gadiem cietumā un 250 000 dolāru liels naudassods.

Pusaudzis no Ilinoisas štata tika arestēts 4.oktobrī Čikāgas O'Hāres lidostā. Viņš bija iegādājies turp un atpakaļ biļeti uz Stambulu.

Likumsargi, kas pārmeklēja Hana māju Čikāgas priekšpilsētā, tur atrada vairākas Hana un citu cilvēku ar roku rakstītas vēstules. Vēstulēs pausts atbalsts Islāma valstij un pieminēts džihāds, skaidroja varasiestādes.

Islāma valsts un citu radikāļu rindās pērn karoja aptuveni 15 000 ārzemnieku, uzskata ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde.

Vairums ārzemju karotāju ir no musulmaņu valstīm, bet vairāki simti esot arī no Eiropas un ASV, norāda eksperti.

Amatpersonas uztraucas, ka daži no viņiem, guvuši kaujas pieredzi Sīrijā un Irākā, varētu atgriezties savā dzimtajā valstī un sarīkot uzbrukumus tur.

Islāma valsts kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojās pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits