Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV Senāts attaisno Trampu abās impīčmenta apsūdzībās

ASV Senāts, kurā vairākums ir republikāņiem, trešdien attaisnoja prezidentu Donaldu Trampu abās impīčmenta apsūdzībās.

Senāts vispirms nobalsoja, ka Tramps nav vainīgs varas ļaunprātīgu izmantošanā, un pēc tam otrā balsojumā - ka viņš nav vainīgs šķēršļu likšanā ASV Kongresam.

Tramps uzreiz pēc balsojumiem paziņoja par uzvaru, un Baltais nams pavēstīja, ka prezidents ir pilnībā attaisnots. Demokrāti savukārt nodēvēja to par "bezvērtīgu netaisnīgas tiesas iznākumu".

Apsūdzības Trampam tika izvirzītas saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Tā kā republikāņiem Senātā ir vairākums, jau bija gaidāms, ka Senāts nobalsos pret Trampa atcelšanu no amata.

ASV senators Mits Romnijs, kurš pārstāv republikāņus, trešdien pirms Senāta balsojumiem bija paziņojis, ka prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā balsos par viņa vainas atzīšanu varas ļaunprātīgā izmantošanā, tādējādi kļūstot par pirmo republikāņu senatoru, kurš atteicies pakļauties partijas disciplīnai.

Senāts noraidīja pirmo impīčmenta apsūdzību ar 52 balsīm pret 48, bet otro apsūdzību - ar 53 balsīm pret 47. Pirmo apsūdzību atbalstīja visi demokrātu senatori un republikāņu senators Romnijs, bet otro apsūdzību - tikai demokrātu senatori.

"Divas trešdaļas klātesošo senatoru nav atzinuši viņu par vainīgu šeit izvirzītajās apsūdzībās, tādēļ (..) Donalds Džons Tramps tiek atzīts par attaisnotu," paziņoja ASV Augstākās tiesas galvenais tiesnesis Džons Robertss, kurš pārraudzīja tiesas prāvu Senātā.

Impīčmenta prāva atstās paliekošu traipu Trampa karjerā, bet, iespējams, pat uzlabojusi viņa reitingu pirms šogad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Tramps cīnīsies par otru termiņu amatā.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pauda viedokli, ka Trampa attaisnošana ir "beztiesiskuma normalizēšana".

"Bez tiesas nevar būt attaisnošanas, un nav tiesas bez lieciniekiem, dokumentiem un pierādījumiem," sacīja Pelosi.

"Republikāņu Senāta nodevības dēļ, diemžēl, prezidents turpinās būt drauds Amerikas demokrātijai, uzstājot, ka stāv pāri likumam un var sagrozīt vēlēšanas, ja vēlas," paziņoja Pelosi.

Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers sacīja, ka Trampa attaisnošana ir bezvērtīga, jo republikāņi liedza uzklausīt prāvā lieciniekus.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

ļuļa
ļ
varbūt diena varēja beidzot sākt nodarboties ar objektīvu žurnālistiku un pārstāt nodarboties ar viedokļa veidošanu? inpīčmenta rezultāts tāpat bija skaidrs, un nevajag te murgot, ka tas atstās traipu trampa biogrāfijā. ja nu kāda biogrāfijā paliks traips, tad tā būs histēriķe papīru plēsēja pelosi.
Dostojevskis
D
Meliem īsas kājas.
Ezis
E
Neesmu Trampa fans, bet faktiski demokrāti pietaisīja bikses un vēl palīdzēja celt Trampa popularitāti. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits