Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Bžezinskis: Bez ASV ir apdraudēta vismaz astoņu valstu ģeopolitiskā pastāvēšana

Pazīstamais amerikāņu politologs un ģeopolitiķis Zbrigņevs Bžezinskis izdevumā Foreign Policy ievietotā rakstā Astoņas ģeopolitiski apdraudētas sugas (8 Geopolitically Endangered Species), līdzīgi kā citās savās pēdējā laika publikācijās, apskata iespējas, ka ASV varētu zaudēt savu globālo dominējošo lomu, sekas. Publikācijā brīdināts, ka šādā gadījumā ievērojami palielināsies reģionālo lielvaru ietekme uz saviem vājākajiem kaimiņiem.

„Indija un Ķīna kļūst aizvien varenākas, Krievijā pieņemas spēkā impēriski noskaņojumi, savukārt Tuvie Austrumi kļūst aizvien nestabilāki. Starptautiski aktīvas Amerikas neesamības apstākļos reāli kļūs reģionālie konflikti. Esiet gatavi globālajai realitātei, kuras galvenā pazīme būs stiprāko izdzīvošana,” raksta Z. Bžezinskis.

Publikācijā uzskaitītas astoņas valstis (teritorijas) kuru ģeopolitiskā esamība šādā gadījumā ir īpaši apdraudēta. Kā pirmā saraksta minēta Gruzija, kura, pēc Z. Bžezinska vārdiem ir pilnībā atkarīga no dažāda veida ASV palīdzības (kā teikts publikācijā, laikā kopš 90. gadiem ASV piešķīrušas Gruzijai trīs miljardus ASV dolāru, vienu no kuriem – pēc 2008. gada). Krievija nekavējoties izmantos situāciju, lai atjaunotu savu kontroli pār šo bijušo PSRS republiku, it īpaši vēl tādēļ, ka „bijušais un nākošais Krievijas prezidents Vladimirs Putins izjūt personisku nepatiku pret Gruzijas līderi Mihailu Saakašvili.

Tāpat atgriešanos Krievijas ietekmes sfērā un līdz ar to beigas kā patstāvīgām ģeopolitiskajām vienībām Z. Bžezinskis paredz arī Baltkrievijai un Ukrainai. „Eiropas pēdējā diktatūra” jau tāpat ir gandrīz pilnībā ekonomiski atkarīgi no Krievijas, 17 gadus ilgusī A. Lukašenko atrašanās pie varas valstij traucē tuvināties rietumiem, un ASV aiziešanas no Eiropas ģeopolitiskās skatuves gadījumā Krievijas bez jebkāda riska varēs pievienot sev Baltkrieviju, uzskata ģeopolitiķis.

Kas attiecas uz Ukrainu, tad Maskava jau tagad izdara uz Kijevu ievērojamu spiedienu, cenšoties panākt Ukrainas enerģētiskās sistēmas iekļaušanos Krievijas tīklā, bet ASV neesamības gadījumā šis process, kas faktiski nozīmēs aizvien lielākas Krievijas impēriskās ambīcijas, strauji paātrināsies, jo Eiropai nav nedz vēlēšanās, nedz arī iespēju vienatnē cīnīties par Ukrainu, raksta Z. Bžezinskis.

Kā pārējās valstis (teritorijas), kurām draud ģeopolitiskā izmiršana, publikācijā minētas Taivāna (bez ASV atbalsta nespēs turēties pretim Ķīnas ekspansijai), Dienvidkoreja (valsts pastāvēšanu reāli apdraudēs Ķīnas atbalstītā Ziemeļkoreja), Afganistāna (atgriešanās viduslaikos pie cilšu kontrolētām teritorijām bez kaut cik nozīmīgas centrālās valdības), Pakistāna (ASV kā iekšējo strīdu arbitra neesamības gadījumā iespējami vairāki varianti – no diktatūras līdz pilnīgais bezvaldībai), kā arī „Izraēla un Lielie Tuvie Austrumi”, kā šo teritoriju publikācijā dēvē Z. Bžezinskis. Izraēlas – Irānas karš, radikālā islāmisma uzplaukums reģiona valstīs, neatrisinātais palestīniešu jautājums – šīs un vēl citas problēmas iedzīs reģionu ilgtermiņa haosā – uzskata ģeopolitķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits