Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

CIP direktors: Krievija ieilgušā kara dēļ kļūst par Ķīnas ekonomisko vasali

Krievijas ekonomika cieš no ilgtermiņa neveiksmēm un ieilgušā kara dēļ kļūst par Ķīnas ekonomisko vasali, rakstā izdevumam Foreign Affairs norāda ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss.

Pēc Bērnsa teiktā, karš jau ir apkaunojis Krieviju un atklājis tās vājās puses, sākot ar viendimensiju ekonomiku un beidzot ar uzpūsto militāro varenību un korumpēto politisko sistēmu. Un Putina uzpūstās ambīcijas ir devušas arī pretēju rezultātu: tās ir veicinājušas NATO paplašināšanos un nostiprināšanos.

Tajā pašā laikā Ķīnas līderi rūpīgi seko līdzi ASV atbalstam Ukrainai. Pekina joprojām ir vienīgais ASV sāncensis, kas vēlas pārveidot starptautisko kārtību, un tai ir ekonomiskais, diplomātiskais, militārais un tehnoloģiskais spēks, lai to izdarītu. Bērnss norāda, ka pēdējās piecās desmitgadēs valsts ekonomiskā transformācija ir bijusi ārkārtēja.

Ķīna arī palīdz Krievijai saglabāt smago rūpniecību. Tajā pašā laikā Pekina baidās pārkāpt ASV sankcijas un turpina izvairīties no tieša militāra atbalsta Krievijai.

Tikmēr Krievija ir apsteigusi Saūda Arābiju un 2023.gadā kļuvusi par Ķīnas galveno jēlnaftas piegādātāju. Saskaņā ar Ķīnas muitas datiem Krievija pagājušajā gadā uz Ķīnu nosūtīja rekordlielu daudzumu - 107,02 miljonus tonnu jēlnaftas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits