Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Skaidru pierādījumu aktīvistu grupai nav, taču viņi rosina sākt neatkarīgu izmeklēšanu par balsu skaitīšanu trīs štatos

Datorspeciālisti mudina Klintoni apšaubīt vēlēšanu iznākumu; Steina aicina pārskaitīt

Vairāki prominenti datorspeciālisti mudinājuši Hilarijas Klintones kampaņas pārstāvjus apšaubīt ASV prezidenta vēlēšanu norisi un iznākumu. Eksperti aicina uz balsu pārskaitīšanu Viskonsinas, Mičiganas un Pensilvānijas štatos - divos no tiem uzvarēja jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps, bet Mičiganā rezultāti vēl nav apkopoti.

Gadījumā, ja Klintone uzvarētu visos trīs minētajos štatos, viņai būtu vairāk elektoru balsu nekā Trampam. Pašlaik, ņemot vērā, ka Mičiganas 16 balsis vēl nav pieskaitītas nevienam no kandidātiem, Trampam ir 290 no uzvarai nepieciešamajām 270 balsīm, bet Klintonei - 232. Ja Klintone nebūtu zaudējusi Viskonsinā un Pensilvānijā, kā arī saņemtu balsis no Mičiganas, viņa uzvarētu vēlēšanās ar 278 elektoru kolēģijas balsīm.

Ceturtdienas laikā strauji pieaudzis atbalsts pārskaitīšanas idejai - aktīvi sarunās par to iesaistījušies gan mediji, gan sabiedrībā zināmi cilvēki.

Datorzinātnieki, kas vērsušies pie Klintones kampaņas pārstāvjiem, uzskata, ka ir pamatotas aizdomas manipulēšanai ar vēlētāju balsīm šajos trīs štatos. Pētniekam Aleksam Haldermanam, Mičiganas Universitātes datu drošības centra direktoram, aizdomas radījis fakts, ka Klintonei krietni sliktāk veicies štatos, kuros balsošana notika elektroniski, nevis aizpildtot papīra biļetenus. Tā kā štatos, kur balsošana notika elektroniski, Klintone caurmērā saņēmusi par 7% procentpunktiem mazāk balsu, datorzinātnieku grupa uzskata, ka ar balsošanas iekārtām, iespējams, manipulējuši hakeri, kuri tās uzlauzuši. Kaut aktīvisti nav guvuši skaidrus pierādījumus uzlaušanai, viņi mudina veikt neatkarīgu izmeklēšanu, lai to izpētītu.

ASV "zaļo" prezidenta amata kandidāte Džila Steina trešdien aicinājusi pārskaitīt trīs štatos nodotās balsis, paužot šaubas par vēlēšanu rezultātu ticamību. Viņa vēlas balsu pārskaitīšanu Mičiganā, Pensilvānijā un Viskonsinā. Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps uzvarēja Pensilvānijā un Viskonsinā un, domājams, ir uzvarējis arī Mičiganā, ziņo aģentūra LETA

"Pēc nesaskaņu pilnas un smagas prezidenta [vēlēšanu] sacensības, kurā ārvalstu aģenti uzlauza partijas datubāzes, privātā e-pasta serverus un vēlētāju datubāzes zināmos štatos, daudzi amerikāņi vēlas zināt, vai mūsu vēlēšanu rezultāti ir uzticami," viņa uzsvēra. "Tāpēc jāizmeklē negaidītie vēlēšanu rezultāti un ziņotās anomālijas, pirms 2016.gada vēlēšanas ir apstiprinātas. Mēs esam pelnījuši vēlēšanas, kurām mēs varam uzticēties," piebilda politiķe.

Steinas kampaņa 2 miljonus, kā ziņo CNN, kas bija norādīti, lai samaksātu par pārskaitīšanu tika savākti ļoti īsā laikā. Tagad kampaņa paaugstiņaja robežu līdz 4,5 miljoniem.

Atbalstu balsu pārskaitīšanai pauduši arī citi sabiedrībā zināmi Klintones atbalstītāji, piemēram, kinogrāvēja Marvel's Avengers (Atriebēji) režisors Džošs Vedons, kur tviterī publicēja attēlu ar Klintones seju uz kuras uzlikt uzraksts - Viņa uzvarēja. 

 

 

 

Jāmin gan, ka daudzi šo ideju neatbalsta norādot, ka Klintone neuzvarēja tāpēc, ka neieinteresēja pareizās demogrāfiskās grupas. 

Jāatgādina, ka jau labu laiku pirms vēlēšanām izskanēja bažas par trešo valstu, konkrēti, Krievijas mēģinājumiem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu ar hakeru palīdzību. Līdzīgas bažas paustas arī laikrakstā Dienas Bizness. Intervijā laikrakstam CNN ilggadējā korespondente, Krievijā notiekošo procesu eksperte un Vilsona Centra pētniece Džila Dohertija atzina - digitālais aukstais karš ir sācies

"Vēl pirms gada neviens nedomāja, ka Krievija būs šīs vēlēšanu kampaņas daļa un ka runa būs par pašmāju darīšanām un ekonomiku, bet tad pēkšņi tas viss sāka fokusēties uz ārpolitiku, starptautiskajiem notikumiem un Krieviju. Tas ir pat paradoksāli, un arī prezidents Vladimirs Putins izmantoja iespēju iedzelt, sakot, ka – "mī un žē, mūs vēl tikko uzskatīja par kaut kādu reģionālo varu, un nu mēs jau esam Amerikas vēlēšanu centrā!" pauda eksperte.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits