Laika ziņas
Šodien
Migla

Ekonomiste: ASV pieņemtie lēmumi parādu griestu paaugstināšanai nav pietiekami

ASV pieņemtie lēmumi parādu griestu paaugstināšanai nav pietiekami un arī kredītu reitingu aģentūras norādījušas, ka ASV valdības izdevumi nākamo desmit gadu laikā būtu jāsamazina par četriem triljoniem ASV dolāru (1,95 triljoniem latu), intervijā uzsvēra _Citadele Asset Management _Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

Lai gan nepieciešamie skaitļi ir daudz lielāki, pašlaik tiekot runāts vien par 2,4 triljoniem ASV dolāru (1,15 triljoniem latu), turklāt precīzi zināms tikai par 917 miljardiem ASV dolāru (439,4 miljardiem latu).

"Pārējais viss vēl ir zem jautājuma zīmes. Ja skatāmies, cik grūti gāja ar parādu griestu paaugstināšanas lēmumu, vēl daudz dzirdēsim par situāciju ASV," atzina Striževska.

Turklāt, tā kā ASV parādam ir ļoti augšupvērsta dinamika un tiek prognozēts, ka jau līdz 2016.gadam tas pārsniegs 20 triljonus ASV dolāru (10,6 triljonus latu), Striževska uzskata, ka "kaut kas ir jādara, lai tā laiva paliktu uz ūdens".

Citadele Asset Management uzskata, ka laivas noturēšanai uz ūdens ASV ir jāsamazina ne tikai izdevumi, bet arī jāpaaugstina nodokļi, jo tikai izdevumu samazināšana nespēj segt nepieciešamos četrus triljonus ASV dolāru, kas ir nepieciešami, lai stabilizētu valsts parādu pret iekšzemes kopproduktu (IKP) 60% robežās.

"Ja summa būs mazāka un nodokļi netiks celti, parāds turpinās augt un palielināsies arī tā apkalpošanas izmaksas," skaidroja ekonomiste.

Jautāta, vai ASV budžeta izdevumu cirpšana varētu nopietni ietekmēt kopējo pasaules ekonomikas atkopšanos, viņa norādīja, ka analītiķi to neprognozē, bet ASV ekonomiku, protams, tas ietekmēs.

"Jau tagad ASV valdības izdevumi IKP struktūrā ir samazinājušies, un, turpinot griezt izdevumus, ietekme būs vēl jūtamāka. ASV būs jāsamierinās ar zemākiem izaugsmes tempiem, bet ieslīgt pesimismā nav vērts. Ekonomikai ir potenciāls attīstīties tālāk no privātā sektora puses," uzskata Citadele Asset Management ekonomiste.

Kā ziņots, piektdien pasaules fondu tirgū turpinājās straujā lejupslīde, ko 4.augustā izraisīja bažas par ASV ekonomikas atveseļošanās noturību un eirozonas parādsaistību krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits