Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Dienvidkaliforniju satricinājusi 7,1 magnitūdu stipra zemestrīce

ASV Dienvidkalifornijas reģionu piektdienas vakarā satricinājusi 7,1 magnitūdu stipra zemestrīce - spēcīgākais pazemes grūdiens, kāds tur pieredzēts pēdējos divos gadu desmitos, bet ziņu par upuriem vai nopietniem ievainojumiem nav.

Kā liecina ASV Ģeoloģijas dienesta (USGS) dati, šīs zemestrīces hipocentrs atradies tuvu zemes virsmai - 900 metru dziļumā - netālu no Ridžkrestas pilsētas un aptuveni 240 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Losandželosas, aptuveni tai pašā rajonā, ko ceturtdien jau skāra 6,4 magnitūdas stipra zemestrīce.

Glābšanas dienesti sākotnēji saņēmuši neskaitāmus izsaukumus. Ziņots par gāzes noplūdēm un to izraisītiem ugunsgrēkiem, elektroenerģijas un ūdens padeves traucējumiem. Ceļu segumā vietumis izveidojušās plaisas un iegruvumi, kādā vietā autoceļu apbēris zemes nogruvums.

Tomēr, apsekojot teritoriju no gaisa, secināts, ka nopietni infrastruktūras bojājumi nav vērojami. Nav ziņu arī par cilvēkiem, kuri būtu guvuši smagus savainojumus, - lai gan cietušie ir, lielākoties runa ir par nenozīmīgām traumām un nobrāzumiem.

Ridžkrestā, kurā ir aptuveni 30 000 iedzīvotāju, un tās apkaimē šobrīd bez elektrības palikuši apmēram 3000 lietotāji. Netālajā Tronas pilsētiņā gan sagruvušas vairākas ēkas un sarauti gāzesvadi.

Kā preses konferencē pastāstījis Kalifornijas ārkārtējo situāciju dienesta vadītājs Marks Gilarduči, līdz ar jaunas dienas iestāšanos varas iestādes gūs skaidrāku priekšstatu par situāciju.

Zemestrīce bijusi jūtama arī Lasvegasā uz austrumiem no Ridžkrestas, Sakramento ziemeļos. Tai sekojusi virkne pēcgrūdienu, daži no tiem piecas magnitūdas stipri. Losandželosas debesskrāpjos novērota aptuveni pusminūti ilga šūpošanās.

Kalifornijas štata gubernators Gevins Ņūsams vērsies pie Baltā nama, lūdzot sniegt ārkārtēju federālo palīdzību. Izsludināta ārkārtējā situācija Sanbernardīno un Kernas apgabalos, abu zemestrīču epicentru rajonā.

Abas spēcīgās zemestrīces un tām sekojošie pēcgrūdieni raisījuši bažas par iespējamu lielu un postošu zemestrīci gar Sanandreasa lūzuma zonu, kas varētu skart lielās pilsētas Kalifornijas štata dienviddaļā.

Kā preses konferencē norādījusi Kalifornijas Tehnoloģiju institūta seismoloģe Lakija Džonsa, abi pazemes grūdieni ir savstarpēji saistīti.

"Katra zemestrīce padara iespējamāku nākamo zemestrīci," viņa skaidrojusi. Pēc ekspertes teiktā, pastāv 10% iespējamība, ka nākamnedēļ šai zemestrīcei var sekot cita, tikpat stipra vai pat stiprāka, taču mazticams, ka tas varētu izraisīt grūdienus citās lūzuma zonās, tai skaitā Sanandreasa lūzumā, kas stiepjas cauri visam Kalifornijas štatam.

Papildināts viss teksts 

Top komentāri

Neslāvs
N
Izskatās gluži kā Rīga pēc krievrašistu saimniekošanas ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits