Laika ziņas
Šodien
Migla

Kazāks: Ja ASV kredītreitinga pazemināšanai būs paliekoša ietekme, tā skars arī Latviju

Ja starptautiskās reitingu aģentūras Standard and Poor's (S&P) veiktajai ASV kredītreitinga pazemināšanai būs paliekoša ietekme, tā skars arī Latviju, tomēr, lai precīzāk prognozētu nākotnes norises, būtu nepieciešams uzzināt, ko tālāk darīs abas pārējās ietekmīgās kredītreitingu aģentūras -_ Moody's Investors Service un Fitch_, sacīja Swedbank galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Kā ziņots, pirmo reizi vēsturē ticis pazemināts ASV kredītreitings, S&P piektdien paziņojot, ka tā Savienoto Valstu finansiālās uzticamības vērtējumu mainījusi no "AAA" un "AA+".

Swedbank ekonomists norādīja, ka S&P lēmums nevairos stabilitāti, bet izraisīs papildu svārstības un nedrošību. Potenciāli tas var izraisīt procentu likmju kāpumu ASV parādam, kas palielinās spiedienu uz ASV aktīvāk samazināt savu deficītu. Līdz ar to "ekonomisko izaugsmi, kas jau tā "štatos" ir vāja, varētu nākties vēl vairāk piebremzēt," vērtēja eksperts.

Taču parasti pasaules finanšu un ekonomikas tirgus dalībnieki skatās uz visu trīs lielāko kredītreitingu aģentūru pieņemtajiem lēmumiem, piebilda Kazāks. Viņš skaidroja: ja šāds S&P paziņojums nāktu izaugsmes periodā, tad uztraukums būtu mazāks, bet, tā kā tas ir parādījies pasaules ekonomikai atrodoties vārgā stāvoklī, tas var ātrāk atstāt negatīvu ietekmi uz izaugsmi.

Ja lēmumam būs paliekoša ietekme uz ASV ekonomikas izaugsmi, tad "sabremzēsies" arī pasaules ekonomikas kāpums un līdz ar to arī Latvijas izaugsme varētu būt lēnāka, jo samazināsies eksporta iespējas. Finanšu tirgos varētu samazināties "riska apetīte" un nedrošāko valstu parādu refinansēšanas jeb pārfinansēšanas likmes varētu augt. Tā kā Latvija "nav tā drošākā" zeme, tad arī Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas iepriekšējos gados sniegto aizdevumu pārfinansēšana varētu kļūt dārgāka. Tomēr jāņem vērā, ka Latvijai lielākie maksājumi šajā jomā ir gaidāmi 2014.gadā.

Kā ziņots, savu lēmumu S&P pamato ar Vašingtonas budžeta deficīta slogu un ar neapmierinošo politisko lēmumu pieņemšanas procesu.

Bez tam S&P jauno ASV kredītreitingu saista ar "negatīvām izredzēm", paziņojot, ka gadījumā, ja netiks samazināts milzīgais budžeta deficīts, divu gadu laikā Savienoto Valstu kredītreitings varētu tikt pazemināts atkārtoti.

Aģentūra norāda, ka pēdējo mēnešu laikā vērojamā riskantā politiskā balansēšana liecina par arvien "nestabilāku, neefektīvāku un neprognozējamāku" ASV valsts pārvaldi.

S&P arī norāda, ka panāktā vienošanās par fiskālo konsolidāciju nesniedzas tik tālu, "cik, pēc mūsu domām, būtu nepieciešams, lai stabilizētu valdības vidējā termiņa parāda dinamiku".

Tikmēr Vašingtonas amatpersonas, kas iesaistītas sarunās ar aģentūru, tās sniegto ekonomiskās situācijas analīzi nosaukušas par kļūdainu un par politiski motivētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits