Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Klintone mudina Ēģiptes militāro huntu nodot varu prezidenta vēlēšanu uzvarētājam

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone trešdien paziņojusi, ka Ēģiptes militārajām varasiestādēm ir jāpilda savs solījums tautai un jānodod vara prezidenta vēlēšanu uzvarētājam.

"Mēs domājam, ka ir būtiski svarīgi, lai armija izpilda savu solījumu Ēģiptes tautai, nodot varu likumīgajam [prezidenta vēlēšanu] uzvarētājam," paziņoja Klintone. Viņa atzina, ka daži no militārās huntas pēdējā laikā spertajiem soļiem bijuši ļoti satraucoši.

Konstitucionālā tiesa pagājušo ceturtdien nule kā ievēlēto parlamentu pasludināja par nelikumīgu, savukārt hunta, svētdien noslēdzoties prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai, paziņoja, ka tā turpmāk uzņemas likumdošanas pilnvaras un piešķir sev veto tiesības attiecībā uz jaunās Ēģiptes konstitūcijas nosacījumiem. "Armijai jāieņem atbilstoša loma, kurai nav jājaucas, jādominē pār vai jāmēģina gāzt konstitucionālās varasiestādes," atzīmēja Klintone.

Ēģiptes militārā hunta "publiski saka vienu lietu un tad zināmā mērā atkāpjas [no solījumiem], bet mūsu vēstījums ir konsekvents (..), viņiem jāseko demokrātiskajam procesam," norādīja Klintone. "Bet ar to mēs domājam vēlēšanas, kas ir brīvas, godīgas un likumīgas," viņa piebilda. Klintone uzsvēra, ka demokrātiskajam procesam ir jārespektē visu cilvēku tiesības - sieviešu un vīriešu, musulmaņu un kristiešu.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes Vēlēšanu komisija trešdien nolēma atlikt uz vēlāku laiku prezidenta vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanu. Par uzvarētājiem sevi ir paziņojuši abi vēlēšanu kandidāti - gan Musulmaņu brālības pārstāvis Mohammeds Mursi, gan Mubaraka pēdējais premjerministrs Ahmeds Šafiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits