Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Konflikti ASV amišu kopienā - sektanti neskaidru iemeslu dēļ varmācīgi apcērp cits citu

ASV Ohaio štatā tiek izmeklēti vairāki konflikti sektantu – amišu kopienā. Kā vēsta WTOV9, vairāku uzbrukumu gaita vieni amiši citiem vardarbīgi apcirpuši viņu tradicionālās bārdas, kā arī apgriezuši sievietēm matus.

Pēc Džefersonas grāfistes (Jefferson County) šerifa Freda Abdallas (Fred Abdalla) vārdiem, pirmais šāds konflikts notika 6. septembrī. Tad no sešiem vīriešiem un sešām sievietēm sastāvoša sektantu grupa iebruka kāda padzīvojuša amišu pāra mājās, nogāza viņus uz grīdas un piespiedu kārtā apcirpa. Cita epizode notika septembra beigās, kad kāds vietējo amišu pāris varmācīgi nogriezis bārdu pie ģimenes galvos ciemos atbraukušajam sievas brālim. Savukārt 4. oktobrī Holmas grāfistē (Holmes County) varmācīgi apcirpti uzreiz pieci amiši, ieskaitot 13 gadus vecu meiteni.

Kas novedis pie konfliktiem amišu kopienā, nav skaidri zināms. Pēc šerifa F. Abdallas vārdiem, starp sektantiem varēja rasties reliģiski motivētas domstarpības. Tāpat izskanējusi versija, ka vienas no grāfistes 18 amišu ģimenēm pārstāvis tiek turēts aizdomās par sakariem ar nepilngadīgu meiteni, tomēr oficiāla apstiprinājuma šai informācijai nav.

Pēc avīzes The Independent rīcībā esošās informācijas, vismaz aiz viena no uzbrukumiem varējis stāvēt amišu bīskaps Sems Malets (Sam Mullet), kura sekotāji dēvē sevi par Bergholca draudzi.

Kā paskaidrojis Elizabetaunas (Elizabethtown) koledžas speciālists amišu reliģijas jautājumos Donalds Kreibils (Donald Kraybill), kura vārdus citē aģentūra Associated Press, amišiem varmācīga bārdas vai matu apcirpšana ir viens no pašiem lielākajiem pazemojumiem. Saskaņā ar amišu tradīcijām, pēc apprecēšanās vīriešiem jāaudzē bārdas, savukārt sievietēm ir aizliegts apgriezt matus.

Amiši tiek uzskatīti par pašiem konservatīvākajiem protestantu menonītu kustības piekritējiem. Raksturīga amišu iezīme ir nevēlēšanās pieņemt mūsdienu tehnoloģijas un ērtības, tajā skaitā arī apģērbā un sadzīvē. Tā daudzi amiši neizmanto elektrību, automašīnās, lauksaimniecības tehniku, utt.. Kopumā ASV ziemeļaustrumos un vairākās Kanādas provincēs dzīvo aptuveni 250 tūkstoši amišu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits