Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Krievijas ģenerālprokurors noliedz sadarbību ar ASV privāto izlūkošanas kompāniju Stratfor

Krievijas Ģenerālprokuratūra otrdien noliedza, ka tās vadītājs Jurijs Čaika ir sadarbojies ar ASV izlūkošanas kompāniju Stratfor, lai gan interneta vietnes WikiLeaks publicētās elektroniskā pasta vēstules rada aizdomas, ka viņš ir viens no Stratfor informatoriem. WikiLeaks šonedēļ publiskoja vairāk nekā piecus miljonus elektroniskā pasta vēstuļu, kurās atklāts, kā privātā kompānija Stratfor vāca informāciju, ko sniegt saviem klientiem.

Vairāki Krievijas plašsaziņas līdzekļi īpašu uzmanību pievērsa personai, kas identificēta kā RU101. Tiek vēstīts, ka tas esot Krievijas ģenerālprokurors Jurijs Čaika. "Lūdzu, paturiet noslēpumā faktu, ka viņš mums sniedza šo informāciju, bet varam izmantot informāciju arī citādi," teikts vienā elektroniskā pasta vēstulē, kas nosūtīta sarakstos "Slepenais saraksts" un "Eirāzijas komanda" iekļautajiem cilvēkiem.

No šīs elektroniskā pasta vēstules var secināt, ka Čaika sazinājās ar privātās izlūkošanas kompānijas darbinieku 2007.gadā, kad viņš bija Krievijas ģenerālprokurora pirmais vietnieks. "Tās ir pilnīgas muļķības," laikrakstam Vedomosti teikusi Krievijas ģenerālprokuratūras pārstāve Marina Gridņova.

Cilvēki, kas apgalvo par šādu sakaru eksistenci, ir "ir ieinteresēti Krievijas politiskās situācijas destabilizēšasnā un, iespējams, nav apmierināti ar Ģenerālprokuratūras īstenotajiem pasākumiem" cīņā pret noziedzību, viņa vēlāk skaidrojusi ziņu aģentūrai Interfax.

Elektroniskā pasta vēstulēs norādīts, ka Čaika informēja Stratfor par progresu Kremļa cīņā pret ietekmīgiem organizētās noziedzības grupējumiem, kas Krievijas biznesa vidē dominēja laikā pēc Padomju Savienības sabrukuma.

"Es tiecos atbalstīt faktu, ka [toreizējais Krievijas prezidents Vladimirs] Putins patiešām bargi vēršas pret ikvienu spēcīgu spēlētāju, kas nespēlē viņa arēnā," teikts vienā no elektroniskā pasta vēstulēm, kurā piebilsts, ka "Tambovas klans bija tik ļoti ietekmīgs un neklausīja Putinu tik ļoti, cik viņš vēlējās". "Tas ir LIELS ķēriens Čaikam (apsveikumi viņam)," turpinājis vēstules rakstītājs.

Putins bija Krievijas prezidents no 2000.līdz 2008.gadam, kad viņu par premjeru iecēla paša izraudzītais pēctecis prezidenta amatā Dmitrijs Medvedevs. Putins Kremļa vadītāja krēslā vēl uz vismaz vienu nu jau sešu gadu pilnvaru termiņu cer atgriezties pēc svētdien gaidāmajām vēlēšanām.

Banda no Krievijas centrālās daļas pilsētas Tambovas uzskatāma par vienu no ietekmīgākajiem spēlētājiem Maskavas noziedzīgās pasaulē gandrīz divdesmit gadus.

Teksasā bāzētā privātā ģeopolitiskā riska analīzes kompānija Stratfor atteikusies komentēt WikiLeaks publicēto elektronisko saraksti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits