Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Obama: Jūlijā tiks uzsākta pakāpeniska ASV karavīru izvešana no Afganistānas

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis par plānu jau jūlijā sākt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas, lai beigtu ilgo, dārgi izmaksājošo karu un ASV varētu vairāk pievērsties savu ekonomisko problēmu risināšanai.

Obama 15 minūtes garā televīzijas uzrunā paziņoja, ka sākot no jūlija līdz gada beigām ASV no Afganistānas izvedīs 10 tūkstošus savu karavīru, bet līdz nākamās vasaras beigām tiks izvesti vēl vairāk nekā 23 tūkstoši karavīru.

Tāpat Obama norādīja, ka pakāpeniski tiks samazināts ASV karavīru skaits arī Irākā un ierobežota ASV iesaistīšanā starptautiskajā militārajā operācijā Lībijā.

"Amerika, pienācis laiks lielāko uzmanību pievērst tautas veidošanai savās mājās," teica Obama.

"Mēs nemēģināsim padarīt Afganistānu par perfektu vietu. Mēs noteikti nepatrulēsim tās ielās vai kalnos," piebilda Obama, norādot, ka "tā ir Afganistānas valdības atbildība".

Tomēr gandrīz desmit gadus pēc talibu režīma gāšanas Afganistānas valdība joprojām ir vāja un nestabila. NATO sākusi nodot kārtības nodrošināšanas funkcijas vietējiem spēkiem, plānots, ka vietējie spēki atbildību visā valstī uzņemsies līdz 2014.gada beigām.

Baltā nama lēmums var mudināt arī Eiropas valstis, kas cenšas samazināt savus budžetus, izvest savus karavīrus no Afganistānas ātrāk. 

Ceturtdien par saviem plāniem "līdzīgi kā ASV" pakāpeniski izvest savu karaspēku no Afganistānas paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Afgaistānā pašlaik atrodas apmēram 4000 Francijas karavīru.

Ik gadu ASV karam Afganistānā tērē vairāk nekā 110 miljardus dolāru (53,8 miljardi latu), tādēļ daudzi ASV Kongresa deputāti uzskata, ka karavīru skaita samazinājumam vajadzētu būt krasākam.

Pēc ASV prezidenta paziņojuma ceturtdien savu atbildi sniedza arī Taleban, nosaucot Obamas teikto par "tikai simbolisku soli".

Taleban "uzskata, ka šis paziņojums, par 10 tūkstošu karavīru izvešanu šogad, ir tikai simbolisks solis, kas nekad neapmierinās kara nogurdināto starptautisko sabiedrību vai amerikāņu tautu".

Tāpat  Taleban paziņojumā apsūdz ASV par "atkārtotu maldīgu cerību došanu savai tautai par šī kara izbeigšanu un nepamatotu paziņošanu par uzvaru".

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV atbalstītie modžahedi Afganistānā gāza  Taleban režīmu. Pašlaik Afganistānā atrodas apmēram 100 tūkstoši starptautisko spēku karavīri, kas pārsvarā apmāca vietējos spēkus, lai varētu nodot viņiem drošības nodrošināšanas funkcijas.

Vašingtona un NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku ( ISAF) komandieri pērn ieveda Afganistānā papildu 30 tūkstošus karavīru, lai cīnītos ar augošajiem nemieriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits