Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (16:46) - ASV aizsardzības ministrs: ASV izvietos smago bruņojumu Austrumeiropā

ASV izvietos smago bruņojumu, tostarp tankus, kājnieku kaujas mašīnas un artilēriju Centrāleiropā un Austrumeiropā, otrdien Tallinā apliecināja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.
„Mēs uz laiku izvietosim vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs,” Kārters sacīja kopīgā preses konferencē ar Baltijas valstu aizsardzības ministriem.

"Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ietilps tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija," apliecināja ASV aizsardzības ministrs.

"Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem," skaidroja Kārters.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā, Eštons Tallinā šodien tikšanās laikā ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu norādījis, ka militārā tehnika un ekipējums varēs nodrošināt rotas vai bataljona līmeņa kaujas spējas katrā valstī un varēs tikt pārvietots pa reģionu militāro mācību un vingrinājumu vajadzībām.

Sārts Kārteram pauda gandarījumu par ASV lēmumu izvietot militāro aprīkojumu Austrumeiropā, tai skaitā Latvijā, kas ir saskaņā ar NATO Velsas samita vienošanos par sabiedroto klātbūtni reģionā un militāro mācību skaita palielināšanu.

Sārts pateicās Kārteram par ASV ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, nosūtot uz Baltijas valstīm rotācijas spēkus operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros, kas esot pierādījums sabiedroto klātbūtnei un apliecinājums NATO Vašingtonas līguma 5.panta uzticamībai. "ASV kā mūsu stratēģiskais partneris pierāda, ka Amerikas iedzīvotāji ir gatavi iestāties par Baltijas valstu brīvību un demokrātiskajām vērtībām ne tikai vārdos, bet arī darbos," uzsvēra Sārts.

"Laikā, kad pēc Krievijas agresijas Ukrainā ir pārkāpti tie starptautiskie principi, kas pasaulē pastāvējuši kopš Otrā pasaules kara beigām, tieši sabiedroto valstu solidaritāte ir svarīgākais starptautiskā miera un drošības garants," sarunā ar ASV aizsardzības ministru sacīja Sārts.

Aizsardzības ministrija atgādina, ka ASV Senāts par nodomu izvietot ASV militāro aprīkojumu Austrumeiropā paziņoja jau šā gada februārī, savukārt Pentagons jūnijā apstiprināja, ka apsver iespēju vairākās Baltijas un Austrumeiropas valstīs plāno izvietot tankus, kājnieku kaujas mašīnas un citu smago bruņojumu militāro mācību vajadzībām.

Pildot NATO samita Velsā pieņemto lēmumu par alianses spēku pastiprināšanu tās austrumos, pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju Atlantic Resolve. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Šogad operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Kārters Igauniju apmeklēja pirms gaidāmās NATO aizsardzības ministru tikšanās Briselē 24.-25.jūnijā.

Kā ziņots, pirmdien NATO pavēstīja, ka palielinās savu militāro klātbūtni Austrumeiropā.

Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka NATO šonedēļ apstiprinās plānu dubultot ātrās reaģēšanas spēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits