Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētījums: ASV un Ķīna izvirzījušās vadībā mākslīgā intelekta jomā

Globālajā konkurencē dominējošās lomas iegūšanai mākslīgā intelekta jomā priekšā izvirzījušās ASV un Ķīna, teikts ceturtdien publicētā ANO Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) pētījumā.

Kā secināts pētījumā, visiem krietni priekšā ar visvairāk mākslīgā intelekta patentiem - 8920 - ir ASV tehnoloģiju gigants IBM, kuram seko cits tehnoloģiju gigants Microsoft ar 5930 patentiem. Tiem seko galvenokārt Japānas tehnoloģiju konglomerātu veidota grupa.

Ķīnā ir 17 no 20 vadošajām akadēmiskajām institūcijām, kas iesaistītas mākslīgā intelekta patentēšanā, un tā ir īpaši spēcīga strauji augošajā "dziļās mācīšanās" segmentā - mašīnmācīšanās tehnoloģijās, kas ietver runas atpazīšanas sistēmas.

"ASV un Ķīna ir acīmredzami izrāvušās priekšgalā. Tās šajā jomā ir priekšgalā patentu pietiekumu skaita un zinātnisko publikāciju skaita izteiksmē," preses konferencē pavēstīja WIPO ģenerāldirektors Frānsiss Garijs. "Viņi ir nopietni spēlētāji intelektuālā īpašuma laukumā."

WIPO pētījumā analizēti patentu pieteikumi, zinātniskās publikācijas, prasības tiesās un iegādāšanās aktivitāte un secināts, ka mākslīgā intelekta jomā kopš 2013.gada iesniegts apmēram tik pat daudz patentu pieteikumu, cik iepriekšējā pusgadsimtā pēc šī termina rašanās 50.gados.

Visvairāk patentu pieteikumi mākslīgā intelekta jomā - 49% - iesniegti par automātisko videoinformācijas analīzi, kas tiek izmantota autonomās vadības automobiļos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits