Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tramps esot interesējies par iespēju viesuļvētras bombardēt ar kodolieročiem, ziņo vietne Axios. Prezidents šo informāciju noliedz

Pētnieki neiesaka viesuļvētras "apturēt" ar kodolieročiem

Pēc ziņu vietnē The Axios, kuru 2016. gadā dibinājuši bijušie Politico darbinieki, izskanējušās neoficiālās informācijas, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot interesējies par iespēju apturēt viesuļvētras ar kodolieroču palīdzību, pētnieki brīdinājuši, ka šī nekādā gadījumā nav laba ideja. Tramps gan pēc izskanējušās informācijas noliedzis, ka būtu administrācijas darbiniekiem prasījis izskatīt šādu iespēju, taču interesanti, ka šī nebūt nav pirmā reize, kad izskanējusi līdzīga ideja.

Britu raidorganizācija BBC norāda, ka iecere viesuļvētras apturēt ar kodolbumbu palīdzību publiski izskanējusi jau pagājušā gadsimta 50. gados. Arī 1961. gadā uzrunā Nacionālajā preses klubā Franciss Raihelderfers, toreizējais ASV Laikapstākļu biroja vadītājs, norādīja, ka neizslēdz domu par kodolieroču izmantošanu, lai apturētu viesuļvētru jūrā tālu no sauszemes, pirms tā sasniegusi piekrasti.

Axios raksta, ka Tramps esot vairākkārt augsta ranga amatpersonām no Iekšzemes drošības departamenta un nacionālās drošības ekspertiem prasījis apsvērt iespēju viesuļvētru apturēšanai izmantot kodolieročus. Axios atsaucas uz avotiem, kuri dzirdējuši prezidenta privātās sarunās pausto.

"Kāpēc mēs tās (viesuļvētras - red.) nebombardējam ar kodolieročiem? Tās sāk veidoties pie Āfrikas krastiem, kad tās virzās pāri Atlantijas okeānam, mēs varētu nomest bumbu vētras "acī" un tādējādi izjaukt to. Kāpēc mēs to nevarētu darīt," dzirdētu pārstāsta viens no Axios avotiem. 

Ideja par viesuļvētru bombardēšanu no Trampa puses esot izskanējusi arī iepriekš - 2017. gadā Nacionālās drošības padomes memorandā protokolēts, ka Tramps esot interesējies par viesuļvētru bombardēšanu, taču tolaik esot izskanējusi ideja par bombardēšanu ar konvencionālajiem ieročiem, bet neesot minēti kodolieroči, raksta Axios.

Tikmēr Baltais nams šīs ziņas nekomentēja: "Mēs nekomentējam privātas diskusijas, kuras prezidents ir vai nav veicis ar savu nacionālās drošības ekspertu komandu."

Pats Tramps Twitter noliedza, ka būtu interesējies par viesuļvētru bombardēšanu, nodēvējot tās par viltus ziņām.

"Axios raksts par to, ka prezidents Tramps vēlējies ar kodolieročiem uzspridzināt lielas viesuļvētras, pirms tās sasniedz piekrasti, ir apsmiekla vērts. Es nekad neko tādu neesmu teicis. Kārtējās VILTUS ZIŅAS!" apgalvoja Baltā nama saimnieks.

 

Tikmēr ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA) neatkarīgi no tā, vai Tramps šādu variantu apsvēris vai nē, norādīja - viesuļvētru spridzināšana ar kodolieročiem nekādā gadījumā nav laba doma un šādas rīcības sekas būtu postošas.

Eksperti skaidroja, ka kodolsprādziens varētu vētru nemaz neietekmēt, taču rezultātā radušies radioaktīvie izmeši ar vēju varētu tikt aiznesti līdz sauszemei. 

Siltuma enerģija, ko ik 20 minūtes izdala viesuļvētra, ir ekvivalenta aptuveni 10 megatonnu jaudas kodolbumbas sprādzienam, un būtu ļoti grūti aprēķināt nepieciešamo sprādziena enerģiju, lai ietekmētu viesuļvētru, skaidro NOAA un piebilst, ka viesuļvētru sezonā, kas ASV Atlantijas piekrastē ilgst no jūnija sākuma līdz novembra beigām, ieteikumus par viesuļvētru spridzināšanu saņemot ne vienu reizi vien - pirms vairāk nekā pusgadsimta izskanējusī ideja aizvien ir dzīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits