Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Politiķi: Desmit gadus pēc 11.septembra uzbrukumiem ASV drošības uzlabošanā darāmā vēl daudz

Tuvojoties traģisko 2001.gada 11.septembra teroraktu piemiņas desmitgadei, politiķi, kuri savulaik izmeklēja notikušo ar mērķi nepieļaut šādu notikumu atkārtošanos, atzīst, ka darāmā joprojām ir daudz un ASV aizsardzība pret teroristu uzbrukumiem nebūt nav uzskatāma par ideālu.

Komisija, kas savulaik izmeklēja uzbrukumus un tagad strādā, lai dzīvē ieviestu izstrādātos ieteikumus, kā galvenos panākumus min sadarbības uzlabošanu starp Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP) un Federālās izmeklēšanas aģentūru (FIB), kā arī starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena nogalināšanu.

Un, lai gan ir gūti zināmi panākumi, darāmā vēl ir daudz.

"Mēs šobrīd esam daudz mazāk ievainojami nekā pirms 11.septembra," uzskata bijušais komisijas priekšsēdētājs Toms Kīns. "Neraugoties uz vērā ņemamo progresu, vairāki būtiskākie 11.septembra komisijas ieteikumi joprojām nav ņemti vērā."

Komisijā, kurā bija pārstāvēti gan republikāņu, gan demokrātu politiķi, 20 mēnešus izvērtēja notikušo un 2004.gadā nāca klajā ar ziņojumu.

Gatavojoties teroraktu piemiņas desmitajai gadadienai, bijušie komisijas locekļi izdevuši "ziņojuma karti", novērtējot ASV valdības līdz šim paveikto un secinot, ka joprojām nav ņemti vērā deviņi no kopumā 41 ieteikuma.

"Šodien mūsu valsts neapšaubāmi ir drošāka nekā pirms desmit gadiem," teikts ASV Nacionālās drošības gatavības grupas izplatītajā paziņojumā. "Mēs esam iedragājuši savu ienaidnieku, taču vardarbīgā islāmistu ekstrēmistu ideoloģija ir dzīva un piesaista jaunus sekotājus, arī mūsu valstī."

Kā vienu no būtiskākajām nepilnībām, kas joprojām nav novērsta, politiķi min droša ārkārtas dienestu saziņas kanāla trūkumu.

"Viena no lielākajām problēmām 11.septembrī bija tā, ka pirmie glābēji, policija un ugunsdzēsēji nevarēja sazināties viens ar otru, jo viņiem bija atšķirīgas saziņas frekvenču joslas," skaidro Kīns. "Policisti nevarēja no pilsētas sazināties ar ugunsdzēsējiem, un tādēļ gāja bojā cilvēki. Tas pats notika viesuļvētras "Katrīna" gadījumā - cilvēki, kas atradās helikopteros, nespēja sazināties ar cilvēkiem, kas bija laivās."

Reaģējot uz komitejas locekļu norādītajiem trūkumiem, Pārstāvju palātas Iekšzemes drošības komitejas priekšsēdētājs Pīters Kings ceturtdien aicināja Kongresu pēc iespējas ātrāk pieņemt likumprojektu, kas paredz rezervēt platjoslas komunikāciju tīkla daļu ārkārtas dienestu lietošanai.

"To nav sarežģīti izdarīt, un tas ir viens no svarīgākajiem ieteikumiem," skaidro Kings.

Komitejas bijušie locekļi arī velta kritiskus vārdus valdībai, norādot, ka joprojām lidostās nav ieviestas biometriskās pārbaudes.

"Mēs joprojām esam ļoti ievainojami attiecībā uz aviācijas drošības apdraudējumu," teikts ziņojumā, kā piemēru minot neveiksmīgo mēģinājumu 2009.gada Ziemassvētku dienā uzspridzināt lidmašīnu, kas bija ceļā uz Savienotajām Valstīm, un plānu paslēpt spridzekli printera kasetnēs, kas no Jemenas ar gaisa transportu tika nosūtītas uz ASV.

Aviācijas drošības uzlabošanā ASV ieguldījusi miljardiem dolāru, taču joprojām trūkst uzticības, ka lidostu drošības dienesti visos gadījumos spēj atklāt paslēptās sprāgstvielas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits