Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Portāls: ASV varas iestādes testē noziedzīgu nodomu detektoru

ASV varas iestādes sākušas testēt "noziedzīgu nodomu" detektoru, kas attālināti novēro un analizē datus par garāmgājējiem, lai atsijātu tos, kuri, iespējams, gatavojas izdarīt noziegumus, raksta informāciju tehnoloģijas (IT) portāls News.com.

Rīks saucās Future Attribute Screening Technology (FAST) un ievāc datus par cilvēka elpošanu, sirdsdarbību, temperatūru, pat balss tembru un dikciju. Kā raksta portāls, FAST šos datus kopā ar citu informāciju par novēroto personu (dzimumu, rasi, tautību), izmanto, lai prognozētu iespējamu vardarbīgu vai noziedzīgu darbību.

News.com raksta, ka par FAST testēšanu uzzināts no ASV Dzimtenes drošības departamenta iekšējiem dokumentiem. Portāls salīdzina sistēmu, kas izstrādāta kā prototips, ar zinātniskās fantastikas darbos un filmās redzēto.

Cik var saprast no dokumentiem, prototips testēts ar brīvprātīgu dzimtenes drošības departamenta darbinieku piedalīšanos. Iecere esot šādas ierīces izmantot lidostās, iespējams, arī robežu pārejās vai lielos publiskos pasākumos, lai "nolasītu" publikas dalībnieku iespējamo noslieci uz likuma pārkāpumiem.

Dokumenti iegūti, izmantojot ASV likumus par informācijas atklātību, taču tie ir daļēji rediģēti, it kā lai sargātu konfidenciālu informāciju. Kā raksta News.com, no iegūtās informācijas var saprast, ka nākamais FAST tests notiks kādā svinīgā mielastā, kur piedalīsies augstas amatpersonas, bet brīvprātīgie tēlos virtuves darbiniekus - dažus, kas uzvedīsies "normāli", bet citi ar "sliktu nodomu". Šo nodomu simulēs, lūdzot kādam no darbiniekiem goda mielastā ienest noklausīšanās ierīci. Ar testu centīsies noskaidrot, vai FAST sistēma pamanīs "viltīgo viesmīli".

Kāda pilsoņu tiesību aizstāvības nevalstiskas organizācijas pārstāve News.com izteikusi nopietnas bažas par FAST ieviešanu lidostās. "Esmu cilvēks, kas vienmēr nervozē, ierodoties lidostā," sieviete teica un piebilda, ka "nevēlos, lai mani tādēļ apčamda drošības dienesta darbinieki".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits