Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Romnijs kārtējo reizi asi kritizē Obamas ārpolitiku

Tuvojoties pirmajām no trim ASV prezidenta amata kandidātu televīzijas debatēm, republikāņu Baltā nama pretendents Mits Romnijs un viņa sabiedrotie paplašinājuši savu ierasto uzbrukuma lauku ārpus prezidenta Baraka Obamas veikuma tautsaimniecībā un aktīvāk sākuši pievērsties viņa ārpolitikas kritikai.

Pirmdien viesojoties Kolorādo - vienā no svārstīgajiem štatiem -, Romnijs no jauna klāstīja savus solījumus panākt ASV tautsaimniecības atspirgšanu, vienlaikus ļaujot noprast, ka sprinta distancē, kas atlikusi līdz 6.novembra vēlēšanām, lielāka uzmanība varētu tikt pievērsta ārpolitikai. Romnijs kritizēja Obamu, ka viņš cenšas mazināt Tuvajos Austrumos pieredzētās vardarbības nozīmi, un brīdināja, ka prezidenta politikas dēļ "palielinājusies konflikta un nestabilitātes iespējamība". Obama "nesaprot, ka Amerikas politika, kurai trūkst apņēmības, var izprovocēt agresiju un iedrošināt nekārtības", Romnijs norādīja publikācijā laikrakstā The Wall Street Journal. "Mēs [notikumus Tuvajos Austrumos] nevadām virzienā, kas aizsargātu mūsu cilvēkus un mūsu sabiedrotos."

Tostarp republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Pols Raiens paudis nopēlumu Obamas Afganistānas kampaņai. Obama pieņēmis "politisku lēmumu" septembrī atvilkt no Afganistānas 22 000 vīru, bet, īstenojot šo soli, Afganistānā palikušie ASV karavīri var tikt pakļauti lielākām briesmām. "Viņi joprojām cīnās," Raiens sacīja konservatīvajai radio žurnālistei Lorai Ingreiemai. "Mēs nekad nepaceltu politisko izdevīgumu virs tā, ko saka mūsu komandieri - kas ir nepieciešams, lai paveiktu darbu un garantētu mūsu karavīriem iespējami lielāku drošību, kamēr viņi turpina šo karu."

Obamas ārpolitikas kritiķiem pievienojies arī republikāņu 2008.gada prezidenta amata kandidāts Džons Makeins. "Tas kļūst redzams it visur," telekanālam MSNBC sacīja senators Makeins. Mēs redzam atbilstošas konsekvences "mūsu kļūmīgās nacionālās politikas dēļ gan Irākā, gan Afganistānā, gan Lībijā un, protams, arī Sīrijā, kas turpina saukt pēc mūsu palīdzības un vadības, kamēr tautu turpina slepkavot slaktiņos".

Līdzās pārmetumiem par to, ka Obama nerīkojas pietiekami enerģiski, lai apturētu Irānas kodolprogrammu, Romnijs arī mēģina gūt politisku labumu no uzbrukuma ASV konsulātam Lībijā, kur dzīvību zaudēja Savienoto Valstu vēstnieks un vēl trīs diplomāti. "Mēs visā pasaulē esam pieredzējuši ugunsgrēku liesmas ASV vēstniecībās," Denverā sacīja Romnijs, atgādinot par uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī.

Atbilstoši Gelapa institūta jaunākajām ik dienu veiktajām sabiedriskās domas aptaujām Obama gan valsts mērogā, gan svārstīgajos štatos apsteidz Romniju par pieciem procentpunktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits