Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Romnijs nosauc Krieviju par ASV ģeopolitisko ienaidnieku numur viens

ASV Masačūsetas štata bijušais gubernators un viens no iespējamiem kandidātiem uz ASV prezidenta amatu no republikāņu partijas Mits Romnijs nosaucis Krieviju par Savienoto Valstu „ģeopolitisko ienaidnieku numur viens”. Šādu vērtējumu M. Romnijs izteica 26.marta intervijā televīzijas kanālam CNN.

Krievijai veltīto komentāru M. Romnijs sniedza, atbildot uz jautājumu par ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumu, kuru ASV prezidents sniedza 26. marta tikšanās Seulā ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu laikā. ASV prezidents izteicās, ka savas pārvēlēšanas gadījumā varēs „parādīt lielu elastību” jautājumā par NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā. Kā atzīmē aģentūra AFP, šis izteikums, iespējams, tika publiskots nejauši, jo sacītais bija domāts D. Medvedevam, taču B. Obamas vārdus dzirdēja arī netālu esošie žurnālisti.

M. Romnijs savukārt par „ļoti satraucošu” nodēvēja faktu, ka ASV prezidents plāno slēgt ar Krieviju kaut kādas vienošanās, par kurām „pirms vēlēšanām negrib stāstīt amerikāņu tautai”. „Krievija vienmēr atbalsta pasaules sliktākos režīmus un Obamas ideju parādīt elastību attiecībās ar to es uzskatu par visai satraucošu,” atzīmēja M. Romnijs.

Atbildot uz jautājumu, vai Krievija ir lielāka ASV ienaidniece, nekā Ziemeļkoreja un Irāna, M. Romnijs atzīmēja, ka, atšķirībā no pieminētajām valstīm, Maskava ir nesalīdzināmi nozīmīgāka spēlētāja visas pasaules mērogā, un tāpēc ir pretiniece no ģeopolitiskā redzes viedokļa. „Ziemeļkoreja un Irāna ir pietiekami problemātiskas, un mēs vēršamies ANO, lai tās apstādinātu. Kad Bašars Asads nogalina savas valsts iedzīvotājus, mēs vēršamies ANO, bet Krievija, ļoti bieži kopā ar Ķīnu, vienmēr nostājas šo pasaulē sliktāko režīmu pusē,” uzsvēra republikāņu politiķis.

M. Romnijs šobrīd tiek uzskatīts par pašu ticamāko kandidātu uz ASV prezidenta amatu no republikāņu partijas rindām. Lai kļūtu par partijas kandidātu, republikāņu pretendentam nepieciešamas 1144 nacionālā konventa delegātu balsis. Atbilstoši interneta vietnes Real Clear Politics aprēķiniem, M. Romnijs šobrīd ir nodrošinājis 560, bet viņa galvenais sāncesis, bijušais senators no ASV Pensilvānijas štata Riks Santorums – 246 delegātu atbalstu.

No Demokrātiskas partijas uz prezidenta posteni kandidēs esošais ASV vadītājs Baraks Obama. ASV prezidenta vēlēšanas notiks 2012. gada 6. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits