Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Senāts nobalso par liecinieku izsaukšanu impīčmenta prāvā

ASV senatori sestdien nobalsoja par lēmumu atļaut bijušā prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā izsaukt lieciniekus, šādi sagādājot jaunu šķērsli republikāņu cerībām, ka prāvu izdosies ātri noslēgt ar eksprezidenta attaisnošanu.

Lēmums tika pieņemts ar 55 balsīm "par" un 45 "pret". Visiem Senāta 50 demokrātiem balsojumā pievienojās arī pieci republikāņi.

Trampa advokāti iebilda pret liecinieku izsaukšanu un mudināja procesu noslēgt, cik vien drīz iespējams.

Iepriekš tika prognozēts, ka impīčmenta prāva varētu noslēgties sestdien.

Demokrātu apsūdzības puses komanda iepriekš paziņoja par vēlmi izsaukt liecību sniegšanai kongresmeni republikāni Džeimiju Hereru Batleri par Trampa telefonsarunu ar Pārstāvju palātas republikāņu mazākuma līderi Kevinu Makartiju 6.janvāra Kapitolija nekārtību laikā.

Kā apgalvo Herera Batlere, Makartijs viņai teicis, ka šīs telefonsarunas gaitā Tramps ar sapratni izteicies par nekārtību dalībniekiem.

Paziņojumu kongresmene, kas janvārī balsoja par Trampa impīčmentu, izplatījusi piektdienas vakarā, vēsta laikraksts "New York Times".

6.janvārī Makartijam izdevies sazvanīt Trampu, un kongresmenis mudinājis prezidentu vērsties pie nekārtību dalībniekiem, pieprasot nekārtības izbeigt, paziņojumā apliecināja Herera Batlere.

"Kad Makartijs 6.janvārī beidzot sazvanīja prezidentu un mudināja viņu publiski un uzstājīgi aicināt izbeigt dumpi, prezidents sākotnēji atkārtoja nepatiesību, ka [kreiso ekstrēmistu kustības] "Antifa" dalībnieki ielauzušies Kapitolijā," teikts paziņojumā.

"Makartijs to atspēkoja un sacīja prezidentam, ka tie ir Trampa atbalstītāji," norādīja kongresmene.

"Tad atbilstoši Makartija teiktajam prezidents sacīja: "Zini, Kevin, man šķiet šie cilvēki ir lielākā mērā sarūgtināti par vēlēšanām, nekā tu"," viņa piebilda.

Trampa otrā impīčmenta prāva ir pirmā reize ASV vēsturē, kad impīčmenta process notiek pret prezidentu, kas amatu jau ir pametis.

Pārstāvju palāta 25.janvārī iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Pirmā impīčmenta procesa gaitā, kas 2019.gadā sākās pēc tam, kad Tramps bija iesaldējis 391 miljonu dolāru lielo drošības jomas palīdzību Ukrainai, ko Kongress jau bija apstiprinājis, republikāņu kontrolētais Senāts Trampu attaisnoja.

Tāpat kā pirmajā impīčmenta prāvā, Tramps attiecies ierasties Senātā sniegt liecības.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits