Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Slaktiņš Lasvegasā: Kā slepkava varēja tikt pie automātiskajiem ieročiem

Stīvens Padoks, kura arsenālā bija 42 dažādi šaujamieroči, uz koncerta apmeklētājiem atklāja uguni ar garām kārtām - par to liecina tīmeklī publiskoto video dzirdamās skaņas un aculiecinieku teiktais. Nevadas štata likumdošana neliedz iedzīvotājiem iegādāties pusautomātiskās triecienšautenes, tostarp ar lielas ietilpības magazīnām, taču civilpersonām tikt pie automātiskā ieroča legālā ceļā ir ārkārtīgi grūti. ASV mediji, aptaujājot ekspertus, izvirza versijas, kā Padokam varēja izdoties tikt pie automātiska šaujamieroča, kas ļāva slepkavam tik īsā laikā sašaut tik daudz cilvēku.

Ieroču eksperti, kuri noskatījušies aculiecinieku video, uzsver - šī, iespējams, ir pēdējo dekāžu laikā pirmā masu apšaude, kurā izmantots ierocis ar šaušanas tempu, kas atbilst vai vismaz ļoti tuvojas automātiskā ieroča šaušanas tempam.

Tehnoloģiju portāls Wired vēsta, ka ir vairāki daļēji legāli vai nelegāli veidi, kā ieroča īpašnieks var apiet 30 gadus seno automātisko ieroču iegādes aizliegumu civilpersonām un tomēr tikt pie šāda šaujamā. 

"Šajā valstī kopumā, īpaši Nevadas štatā, tādam šāvējam ir ārkārtīgi vienkārši savākt iespaidīgu arsenālu, kas pat bez modifikācijām ir ļoti precīzi un bīstami tālās distancēs," skaidro jurists Maiks Maklaivlijs, kurš pārstāv Centru ar ieročiem saistītas vardarbības novēršanai. "Turklāt ir visas šīs modifikācijas, kas pastiprina ieroča destruktīvo potenciālu, gan legālas, gan nelegālas," piebilst Maklaivlijs.

Ieroču eksperts Džons Salivans notikušo komentē lakoniski: "Pārveidot pusautomātisko ieroci par pilnībā automātisku ieroci ir ļoti, ļoti vienkārši. Galu galā - arī ložmetēju uztaisīt ir vienkārši." 

Izmeklētāji uzskata, ka Padoks ieročus iegādājies legāli, taču sākotnējā informācija liecina, ka vismaz viena no triecienšautenēm modificēta tā, lai funkcionētu kā pilnībā automātisks ierocis, vēsta CNN.

Viena no "daļēji legālajām" modifikācijām ir īpaša ierīce, ieroču entuziastu vidū pazīstama kā gat crank (atsauce uz Ričarda Gatlinga 19. gadsimtā izgudrotu ložmetēju, kuru darbināja, ar roku griežot rokturi). Šāvējs ar šādu gat crank aprīko savu ieroci, tādējādi ar roktura griešanas palīdzību panākot ātrāku šaušanas tempu, nekā tas būtu iespējams, mēlīti spiežot ar pirkstu.

Šādā veidā ieroča šaušanas tempu iespējams palielināt līdz vairākiem simtiem šāvienu minūtē, pretstatā 80 līdz 100 šāvieniem minūtē, ko šāvējs spētu raidīt, mēlīti atkārtoti spiežot ar pirkstu.

Vēl viena iespēja, ko varēja izmantot uzbrucējs, ir aprīkot ieroci ar īpašu laidi, kurā iebūvēta atspere. Tādējādi pēc katra šāviena raidīšanas ierocis pats atvirzītos no pleca pietiekami, lai atkārtoti uzvilktu mēlīti.

1986. gadā pieņemtais likums, kas liedz civiliedzīvotājiem iegādāties automātiskos ieročus, nosaka, ka par tādu uzskatāms ierocis, kas izdara atkārtotus šāvienus bez atkārtotas mēlītes nospiešanas, taču augstāk minētā modifikācija ar pielāgotu laidi ASV ir legāla, jo mēlīte katru reizi tiek uzvilkta no jauna.

Tāpat iespējams veikt vienkāršas modifikācijas pašā ieroča iekšējā mehānismā, vietnei Wired atzīst Salivans, taču tā jau ir nelegāla darbība. Eksperts norāda, ka šāda modifikācija neprasa sarežģītus instrumentus un ir veicama dažu minūšu laikā. 

Jāatgādina, ka policijai uzbrucēja motīvs aizvien nav skaidrs. Šobrīd upuru skaits sasniedzis jau 59, bet ievainoti vairāk nekā 500, tāpēc amatpersonas neizslēdz, ka upuru skaits ASV jaunākajā vēsturē asiņainākajā apšaudē varētu pieaugt.

Top komentāri

nu
n
Izskatās gan pēc pamācības :Kā nākamajam slepkavam tikt pie automātiskajiem ieročiem..
Trollis JT
T
Tukša gaisa tricināšana... kā viens psihopāts tika pie AUTOMĀTISKAJIEM ieročiem? Ak vai! Aizliegt ieročus! To pašu rezultātu varēja panākt šaujot ar 12 kalibra medību bisi, ar tērauda renkuļiem.
smiekli nāk
s
Mūsu sapņu zeme, kurai klanamies:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits