Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Stoltenbergs ASV Kongresā cildina transatlantiskās saites

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, trešdien uzrunājot ASV Kongresu, cildināja transatlantisko partnerību un Savienoto Valstu vadošo lomu aliansē, izpelnoties auditorijas stāvovācijas un sirsnīgu uzņemšanu.

Stoltenbergs tagad iegājis vēsturē kā pirmais militārās alianses vadītājs, kas uzrunājis kopīgu ASV Kongresa abu palātu sēdi.

Ģenerālsekretārs atzina, ka dalībvalstu vidū pastāv viedokļu atšķirības, arī jautājumos par tirdzniecību, Irānas kodolvienošanos un klimata izmaiņām, tomēr viņš uzsvēra, ka aliansei arī iepriekš izdevies domstarpības pārvarēt un koncentrēties uz kopīgo aizsardzību.

Atkārtojot nostāju, kāda bieži bijusi dzirdama no ASV prezidenta Donalda Trampa, Stoltenbergs mudināja dalībvalstis palielināt tēriņus aizsardzībai.

Dažas stundas pēc Stoltenberga runas Vašingtonā sāksies NATO valstu ārlietu ministru divu dienu sanāksme par godu alianses 70.gadadienai.

"NATO ir spēcīga alianse, bet, lai tā arī turpmāk būtu spēcīga alianse, tai ir jābūt taisnīgai aliansei," viņš norādīja.

"Sabiedrotajiem aizsardzībai ir jātērē vairāk. Tāds ir bijis prezidenta Donalda Trampa vēstījums, un šim vēstījumam bijis reāls iespaids," norādīja NATO vadītājs.

Eiropas sabiedrotie un Kanāda kopā savus budžetus aizvadīto divu gadu laikā palielinājuši par 41 miljardu dolāru un nākamā gada beigās sasniegs 100 miljardu atzīmi, viņš sacīja.

Daļu runas Stoltenbergs veltīja Krievijai, atzīstot - kaut arī dialogs ar Maskavu ir uzlabojies, tās arī turpmāk būs "sarežģītas attiecības".

Stoltenbergs aizstāvēja ASV lēmumu izstāties no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), norādot, ka Krievija to ir pārkāpusi.

"Es turpinu aicināt Krieviju atgriezties pie INFT ievērošanas," viņš sacīja.

"Mēs negribam jaunas bruņošanās sacensības," sacīja ģenerālsekretārs, solot, ka Eiropā netiks izvietotas jaunas ASV raķetes un ka NATO "negrasās Eiropā izvietot uz zemes bāzētas kodolraķetes."

Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO ir gatava aliansi paplašināt, neraugoties uz to, ka Krievija alianses paplašināšanos, it īpaši tās robežu tuvumā, uzskata par draudu.

Vienus no skaļākajiem aplausiem Stoltenbergs izpelnījās, cildinot līdera lomu, ko ASV veic aliansē.

"Amerika ir bijusi mūsu alianses mugurkauls," atzina Stoltenbergs, ātri piebilstot, ka arī alianse ir devusi labumu Vašingtonai.

"Pateicoties NATO, Savienotajām Valstīm ir vairāk draugu un sabiedroto nekā jebkurai citai lielvarai. Ir labi, ja ir draugi."

 

Top komentāri

Uldis
U
NATO IR ASV TERORISTU OKUPANTU BANDA !!! VISS BIJA REDZAMS LĪBIJĀ SERBIJĀ !!!
Ezis
E
Saites tādas švakas uz vecumu sāk palikt. Katrs velk deķi uz savu pusi. Kā tik tās saites nepārplīst.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits