Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Šveice un ASV panāk jaunu banku vienošanos

Šveice un ASV panākušas jaunu banku vienošanos, kas paredzēs Šveices bankām maksāt ievērojamas nodevas, lai izvairītos no ASV institūciju naudassodiem, kā arī atklāt informāciju par Savienoto Valstu iedzīvotāju ārzonu kontiem.

ASV Tieslietu ministrija norādīja, ka šī vienošanās ar Šveici pastiprinās Vašingtonas pūliņus cīnīties ar ASV iedzīvotāju izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, slēpjot savus līdzekļus ārzonās. Tāpat ministrija uzsvēra, ka Šveice vairs nevarēs amerikāņiem piedāvāt slēptus banku kontus, kuriem nespēj piekļūt ASV nodokļu institūcijas.

Vienošanās paredz, ka atsevišķām Šveices bankām tiks piedāvāta iespēja izvairīties no ASV varasiestāžu apsūdzībām, ja tās piekritīs maksāt "ievērojamas nodevas", atklāt visas to pārrobežu darbības, sniegt informāciju par ASV iedzīvotāju kontiem, kā arī nodrošināt informāciju par pārskaitīto līdzekļu avotiem un galamērķiem saistībā ar slēptiem amerikāņu kontiem.

Katra banka šāda veida vienošanos ar ASV varasiestādēm slēgs atsevišķi. Nodevu apjoms veidos 20-50% no nedeklarētu amerikāņu kontu kopējās vērtības, atkarībā no tā, kad konts ticis atvērts - pirms 2009.gada vai kopš tā laika.

Šādu vienošanos gan nevarēs panākt tās Šveices bankas, pret kurām ASV varasiestādes jau sākušas kriminālizmeklēšanu.

Šveices Baņķieru asociācija trešdien jau atzinīgi novērtējusi šo vienošanos, kuru jau pieņēmusi Šveices valdība.

Šāda vienošanās panākta pēc tam, kad jūnijā Šveices parlaments noraidīja sākotnējo vienošanos, kas uz laiku būtu atcēlusi Šveices banku slepenības privilēģijas. Tiek uzskatīts, ka Šveices bankās glabājas miljardiem ASV pilsoņiem piederošo dolāru, kas nav minēti ASV varasiestādēm iesniegtajās nodokļu deklarācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits