Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tilersons neziņā par atlaišanas iemesliem

Nupat ar ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atlaistais valsts sekretārs Rekss Tilersons neesot zinājis, kāpēc viņam draud "nomešana no amata", vēsta CNN. Amatpersona ASV Valsts departamentā norādījusi, ka Tramps ar Tilersonu nav runājis, un atlaistajam ārlietu ministram neesot ne jausmas, kādi ir iemesli Trampa lēmumam.

Arī Tramps garos skaidrojumos par savu lēmumu nav izplūdis, vien norādījis, ka "Rekss, domāju, tagad būs laimīgāks". Tramps žurnālistiem arī minēja, ka "ar Tilersonu spējis sadzīvot, bet nesapraties vairākos būtiskos jautājumos, piemēram, Irānas kodolvienošanās jautājumā". "Mēs nedomājām līdzīgi," komentēja ASV prezidents.

"Ja mēs skatāmies uz Irānas kodolvienošanos, es domāju, ka tā ir briesmīga. Šķiet, viņš domāja, ka tai nav ne vainas. Es vēlējos vienošanos vai nu lauzt, vai vismaz kaut ko darīt lietas labā, bet viņš tā neuzskatīja," savu uzskatu atšķirības no Tilersona uzskatiem ieskicēja Tramps. 

Jāatgādina, ka Trampam un Tilersonam domstarpības bija arī par Trampa vienpersoniski pieņemto lēmumu tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čen Unu. Tilersons aizvadītajā piektdienā atzina, ka Trampa lēmums nav bijis pārsteidzošs, bet vien pirms dienas bija darījis skaidru savu pozīciju šajā jautājumā - viņaprāt, sarunām ar Ziemeļkorejas vadību aci pret aci vēl nav īstais laiks.

Savukārt par Tilersona vietā iecelto Maiku Pompeo, kurš līdz šim vadīja Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP), Tramps izteicies kā par cilvēku ar "milzu enerģiju un intelektu", un norādījis: "Man un Pompeo ir līdzīgs domāšanas veids. Mēs vienmēr esam uz viena viļņa." 

BBC žurnālists Vašingtonā Entonijs Zurčers raksta, ka Tilersona atlaišana acīmredzami bija Trampa plānos jau ilgāku laiku, ņemot vērā, ka viņam jau uzreiz bija gatavs kandidāts valsts sekretāra amatam. Aizvadītajā nedēļā Tramps arī tvītoja, ka "padomā ir vēl vairākas izmaiņas administrācijas sastāvā", un nu viena no tām ir kļuvusi skaidra.

Prezidentam tuvu stāvoši avoti norādīja, ka Tilersons neesot atbalstījis Trampu un vēlējies ārpolitiku veidot pēc saviem ieskatiem, bez Trampa ieguldījuma. Tāpat izskan komentāri, ka Tramps tā arī nav spējis tikt pāri ziņām, ka, pēc mediju vēstītā, Tilersons viņu it kā nodēvējis par plānprātiņu.

Pēc paziņojuma par Tilersona atlaišanu Baltā nama saimnieks arī skaidroja, ka ar šo lēmumu tuvojas tam kabineta sastāvam, kādu ir iedomājies un vēlējies.

Savukārt CIP vadītāja krēslā Pompeo vietā sēdīsies Džīna Haspela, kas būs pirmā sieviete šajā amatā.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Trollis JT
T
Bez acīmredzama iegansta patriekt valsts ĀRLIETU ministru ... tā nav diez ko laba zīme... . Mierināsim sevi ar domu, ka Reksis(karalis) būs laimīgs. Tas noteikti atbilst patiesībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits