Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Trampa administrāciju pamet aizsardzības ministrs Matiss

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss ceturtdien atkāpās no amata dienu pēc tam, kad prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar negaidītu paziņojumu par ASV bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas. "Tā kā jums ir tiesības uz aizsardzības ministru, kura uzskati labāk atbilst jūsējiem šajā un citos jautājumos, es uzskatu, ka ir pareizi man atkāpties no sava amata," rakstīja Matiss vēstulē Trampam.

Matiss savā vēstulē lika saprast, ka viņa uzskati, atbalstot tradicionālās alianses un stājoties pretī "ļaundabīgiem spēkiem", ir citādāki nekā Trampam.

Neilgi pirms tam, kad Pentagons publiskoja šo Matisa vēstuli, Tramps ceturtdien vietnē Twitter paziņoja, ka Matiss februāra beigās aizies pensijā un drīz tiks nominēts jauns aizsardzības ministrs.

"Ģenerālis Džims Matiss aizies pensijā ar izcilību februāra beigās pēc tam, kad viņš pēdējos divus gadus nokalpojis manā administrācijā kā aizsardzības ministrs," tvītoja Tramps. "Džimam esot amatā, ir panākts milzu progress, sevišķi attiecībā uz jauna kaujas aprīkojuma iegādi," rakstīja Tramps.

"Ģenerālis Matiss ir ļoti palīdzējis man panākt, lai sabiedrotie [NATO] un citas valstis maksātu savu militāro saistību daļu. Drīz tiks nominēts jauns aizsardzības ministrs. Es ļoti pateicos Džimam par viņa kalpošanu!" bilda Tramps.

Matisa aiziešana nebija pārsteigums Vašingtonas novērotājiem, jo Tramps reizēm ignorēja Matisa padomus. Matiss bija brīdinājis, ka pāragra bruņoto spēku izvešana no Sīrijas būtu stratēģiska kļūda.

Starp Trampu un Matisu bija domstarpības arī citos jautājumos, tostarp par Irānas kodolvienošanos, no kuras ASV maijā izstājās, lai gan Matiss bija aizstāvējis šīs vienošanās daļas. Tramps pretēji Matisa iebildumiem arī izveidoja ASV Kosmosa spēkus.

 

Top komentāri

fuck Trump
f
Godavīrs. Nelietīgā kurdu uzmešana bija pēdējais piliens.
cony
c
Matiss vērtē no militārā viedokļa, bet ne no politiskā. Politiski tur nekas traks nenotiks. Pieaugs Krievijas ietekme un tas ir labi - lai Putins tērē resursu tikšanai galā ar simts un viena grupējuma ķildām. Iestigt kara purvāja ir nevis ieguvums bet zaudējums. Turklāt mūsu, eiropiešu, intereses tur būtībā aizstāv Turcija. Atgādināšu - Turcija ir NATO dalībvalsts. Un tas ir labi, ka Erdogans ir džeks ar pautiem, nevis tautai paklausīgs demokrāts-ziepe. Jo būs vajadzīga skarba rīcība, kaut vai lai apturēt bēgļu pūļus. Tas neizklausās toleranti, bet būsim godīgi. Ieviest kārtību un disciplīnu mežoņu ciltīs ar demokrātiskām metodēm ir neispējami. Tas nav baltos cimdos darāms darbiņš.
hmmm
h
Bismarks teica, ka līgums ar Krieviju nav tintes vērts, jo krievi vienmēr uzmet. Tramps ir sācis ASV rusifikāciju - uzmeta Irānu (jā sarežģītas attiecības, bet ir LĪGUMS), tagad uzmet sabiedrotos Sīrijā, sasolīja Korejas pelmenim zili-zaļus brīnumus. Nekas, pēc 2 gadiem, demokrāti sados pa kaklu šim bezgodim un stulbenim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits