Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Trampa budžeta projekts: aizsardzībai +5%, diplomātijai -23%

ASV prezidenta Donalda Trampa budžeta projekts 2020.gadam paredz aizsardzības izdevumus palielināt par pieciem procentiem, kamēr līdzekļi diplomātijai samazināti par 23%.

Ja budžeta projekts tiktu apstiprināts, kas tomēr ir mazticami, jo Kongress pret to iebilst, militārie izdevumi 2020.fiskālajā gadā, kas sākas šī gada oktobrī, sasniegtu 750 miljardus dolāru.

Pentagonam paredzēts atvēlēt 718,3 miljardus dolāru, kamēr 32 miljardi atvēlēti Enerģētikas ministrijai, lai nodrošinātu degvielu ASV kodolarsenāla vajadzībām.

Tikmēr Valsts departamentam un Starptautiskās attīstības pārvaldei (USAID) paredzētie līdzekļi sarukuši no 55,8 miljardiem šogad līdz 42,8 miljardiem.

Cita starpā 66,7 miljardi atvēlēti operācijām ārvalstīs, tostarp Afganistānā, Irākā Somālijā un Sīrijā. Tas ir par trīs procentiem mazāk nekā šajā gadā, norādījušas anonīmas armijas amatpersonas.

Ārkārtas gadījumiem atvēlēti 9,2 miljardi, no kuriem divi miljardi paredzēti viesuļvētru nodarīto postījumu novēršanai militārajos objektos.

Atlikušos aizsardzībai domātos līdzekļus paredzēts tērēt Trampa apsolītā žoga būvniecībai uz Meksikas robežas.

Žoga būvniecībai tieši tiks atvēlēti 3,6 miljardi, bet vēl 3,6 miljardi to militāro objektu būvniecībai 2019.gada paredzēto līdzekļu kompensēšanai, kas novirzīti žoga celtniecībai saskaņā ar Trampa izsludināto ārkārtas stāvokli.

Tramps žoga būvniecībai vēlas novirzīt arī piecus miljardus dolāru no Iekšzemes drošības ministrijas budžeta.

Budžets atspoguļo arī Trampa ieceri izveidot "kosmiskos spēkus", izplatījuma izpētei atvēlētos līdzekļus palielinot par desmit procentiem līdz 9,6 miljardiem.

Budžeta projekts paredz arī militārpersonu atalgojuma palielināšanu par 3,1%, un tas būtu lielākais algu paaugstinājums armijā pēdējo desmit gadu laikā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka ar ieročiem var panākt vairāk. Diplomātijai lai tērējas citi.
inks
i
Šodien kaut kur dzirdēju vai lasīju ka Trampam dzimusi ideja - no valstīm, kur atrodas amerikāņu armija, prasīt naudu tās uzturēšanai, no Vācijas, piemēram. Varbūt uz šādām domām uzvedinājuši poļi, kas sola maksāt smuku summiņu, lai tikai amīši pie šiem bāzi izveido.
melnais humors
m
+5% tiešām aizsardzībai? Vai tiešām kāds būtu mēģinājis uzbrukt ASV?! Manuprāt, tas ir liekulības kalngals un nekaunīgi meli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits