Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Trampa topošais nacionālās drošības padomnieks - agresīvas ārpolitikas piekritējs

Bijušais ASV vēstnieks ANO Džons Boltons, kurš, amatu atstājot Herbertam Makmāsteram, no aprīļa būs jaunais prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos, tiek vērtēts pretrunīgi, raksta CNN. Sarunas par Makmāstera nomainīšanu ar Boltonu notikušas jau vairākas nedēļas, un Boltons, runājot ar Trampu par stāšanos amatā, esot solījis "nesākt karus", CNN citē šīm sarunām tuvu stāvošu avotu.

CNN raksta, ka Boltons ir ar stingru un agresīvu nostāju Ziemeļkorejas un Sīrijas jautājumā. Proti, Boltons publiski iestājas par ASV tiesībām dot Ziemeļkorejai apsteidzošu triecienu. "Ņemot vērā "caurumus" ASV izlūkdienestu rīcībā esošajā informācijā par Ziemeļkoreju, mums nevajadzētu gaidīt līdz pēdējam brīdim. Ir pilnībā leģitīmi atbildēt uz Ziemeļkorejas radītajiem kodoldraudiem, uzbrūkot pirmajiem," viedokļrakstā The Wall Street Journal rakstījis Boltons. Šāda nostāja ir īpaši jūtīga, ņemot vērā iecerētās tiešās sarunas ASV prezidenta un Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una starpā, par kurām gan pagaidām konkrēts vienošanās vēl nav.

Izskanējušas versijas, ka Tramps atlaidis valsts sekretāru Reksu Tilersonu tostarp tādēļ, ka abiem bijuši pretēji uzskati Irānas kodolvienošanās jautājumā. Tramps šo vienošanos asi kritizējis. Šajā jautājumā Boltonam ar Trampu domstarpību nebūs - Boltons jau iepriekš nosodījis toreizējo prezidentu Baraku Obamu par kodolvienošanās noslēgšanu 2015. gadā, norādot, ka vienošanās tekstā ir būtiskas nepilnības, kas ļauj Irānai noteikumus apiet un turpināt attīstīt savu kodolprogrammu. Boltons arī izteicies par labu militāram triecienam Irānai.

Tāpat Boltons aizvien uzskata, ka ASV spēku ievešana Irākā 2003. gadā bija attaisnojama, par spīti tam, ka Irākas rīcībā tomēr nebija ķīmisko ieroču, kas bija galvenais ASV un koalīcijas iegansts spēku ievešanai. Nesen Tramps nodēvēja spēku ievešanu Irākā 2003. gadā par "pašu sliktāko lēmumu, kāds jebkad pieņemts", kamēr Boltons nemetas nosodīt iebrukumu Irākā. 2016. gadā priekšvēlēšanu laikā Boltons izteicās: "Protams, ja mēs zinātu visu, ko zinām tagad, mēs izdarītu citas izvēles, bet es jebkurā gadījumā būtu par Sadama Huseina gāšanu. Viņš bija drauds mieram un stabilitātei reģionā."

Džonam Boltonam ir arī konkrēti uzskati par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā, to nodēvējot par "karadarbību, kuru Vašingtonā nekad nepacietīs". Tāpat bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas lietā Boltons norādīja, ka Rietumvalstīm jādod ļoti stingra atbilde Krievijai.

Megana Stifela, kas Obamas administrācijā bija Nacionālās drošības padomes darbiniece, uz jaunumiem par Boltona virzīšanu padomnieka amatam reaģēja ar lakonisku tvītu: "Tagad gan esmu nobažījusies."

Jau vēstīts, ka Tramps ceturtdien paziņoja, ka nomainīs līdzšinējo padomnieku nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnantu Herbertu Makmāsteru, izraugoties šim amatam bijušo ASV vēstnieku ANO Džonu Boltonu.

Top komentāri

Melnajam humoram
M
Vispār jau kremļa punduris rādīja visiem saviem kremļa pakalpiņiem multenes, kurās draudēja visai pasaulei! Krievijas valsts domes vicespīkers Žirinovskis un arī vēl viens otrs kremļa propogondons jau cik reizes ir draudējuši pārvērst pasauli ātom pelnos! Kurš tad ir tas drauds!?
Ezis
E
Diena, kas ar jums? ASV taču nav iespējama agresīva ārpolitika, viņi ir balti un pūkaini. :)
melnais humors
m
Tad jau III Pasaules karš, ko uzsāks ASV, būs tikai laika jautājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits